Český ministr průmyslu Jozef Síkela předsedá jednání o celoevropském...

Český ministr průmyslu Jozef Síkela předsedá jednání o celoevropském zastropování velkoobchodních cen plynu na setkání evropských ministrů energetiky. (19. prosince 2022) | foto: AP

Síkela by byl dobrý eurokomisař, nese se Bruselem. Rozhodnou Piráti a STAN

  • 49
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se těší na poli Evropské unie nebývalé pozornosti, informuje bruselský server Politico. Podle něj několik předních evropských politiků a diplomatů působících přímo v Bruselu uvedlo, že díky Síkelovým schopnostem, které prokázal během českého předsednictví, by z něj byl skvělý eurokomisař pro energetiku. Někteří politici v rámci unie i uvedli, že o tento post Síkela velmi usiluje.

„Jsem si jistý, že to je něco, co by Síkelu do budoucna velmi zajímalo,“ řekl pro server Politico diplomat aktivní v Bruselu, který si přál zůstat v anonymitě. Zároveň ale uvedl, že Síkela tento post rozhodně nyní nevnímá jako prioritu a vážný zájem by mohl projevit až v budoucnu.

To potvrdil i sám ministr. „Moje pozornost se plně soustředí na mou práci jako ministra,“ řekl, ale zároveň podotkl, že post je pro něj velice důležitý. „Je mi ctí být spojován s tak významnou funkcí,“ dodal Síkela.

Diskuze o Síkelově možné nominaci se objevují i kvůli blížícím se volbám v červnu. Nejvyšší funkce v Evropské unii (EU) si rozdělí ta politická uskupení, která zvítězila v hlasování Evropského parlamentu. Jednotlivé země pak nominují svého komisaře, kterého pošlou do Bruselu.

Server Politico zároveň ale připomíná, že Síkelova politická příslušnost je v rámci EU značně složitá a může na ní proto sám doplatit. Síkela totiž působí ve vládě premiéra Petra Fialy, jehož strana je člen konzervativní skupiny Evropští konzervativci a reformisté.

Naopak Síkelova strana STAN se ale zatím nerozhodla a lavíruje nad tím, zda po volbách do EU vstoupí do středopravicové Evropské lidové strany, nebo do liberální Renew Europe.

Síkela už má evidentně sbaleno do Bruselu, tvrdí opoziční hnutí ANO

Síkela zaujal své kolegy už v roce 2022 během půlročního předsednictví České republiky v EU. Předsedal totiž jednáním ministrů energetiky v době, kdy prudce vzrostly ceny plynu a elektřiny. Síkela jako předseda svolal několik mimořádných schůzek a podle zúčastněných politiků výrazně pomohl dosáhnout dohody o zastropování cen plynu.

Chtěli byste Josefa Síkelu na postu eurokomisaře?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 1. února 2024. Anketa je uzavřena.

„Je energický, má velmi dobré vůdčí schopnosti a docela dobře zná Brusel,“ řekl další diplomat z jedné z členských zemí EU a doplnil, že ze Síkely by byl „velmi dobrý komisař.“

Síkelova nominace však není ani zdaleka jistá. „Musí nejprve získat souhlas pěti stran včetně té své, které v současnosti v Praze vládnou,“ uvedl politolog z Univerzity Karlovy Ladislav Mrklas.

„Šanci určitě má, ale není jisté, že se na něm koalice dohodne,“ dodal Mrklas. Síkela se musí utkat i s kandidáty z jiných zemí EU, i když svůj zájem o post zatím nikdo oficiálně neprojevil.

Češi se při předsednictví ukázali jako dříči a slaví úspěchy, píše list

Síkela je mimo jiné jedním z kandidátů na post eurokomisaře, který by měl podle dohody v pětikoalici připadnout STAN či Pirátům, aby nahradil Věru Jourovou.

Síkela zároveň na českém politickém kolbišti bojuje s kritikou od opozice, která mu především vytýká jeho servilitu vůči EU. Politici z hnutí ANO například uvedli, že Síkela má už evidentně sbaleno do Bruselu.

2. ledna 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video