Vystudoval literaturu, šéfuje zoo.

Vystudoval literaturu, šéfuje zoo. | foto: Stanislav Peška, ČTK

Jít se mnou po zoo je peklo, říká ředitel Petr Fejk

  • 19
Ředitel pražské zoo tráví v práci ve všední den v průměru deset hodin. "V areálu mám vždycky profesionální tmu před očima. Při každé procházce si píšu poznámky nebo něco začnu řešit. Jestli něco moje rodina nesnáší, je to tohle," přiznává v rozhovoru se čtenáři iDNES.cz Petr Fejk.

Nový pavilon krokodýlů - gaviálů indických, doprava do areálu zoobusy či vstup zdarma pro seniory nad 70 let, to jsou jen některé z novinek, které pro letošní sezonu připravila pražská zoo.

Nový areál gaviálů indických si návštěvníci budou moci prohlédnout už za několik dní. "Gaviál indický je supervzácný krokodýl, jedno z nejohroženějších zvířat světa, které nechová žádná evropská zoo," upozornil v rozhovoru Fejk.

Návštěvníci se mohou těšit i na nové expozice lam, hyen a papoušků. "Kromě toho se snažíme zlepšit i zázemí pro návštěvníky. Takže vzniklo nové občerstvení U Supa, nové toalety a zrekonstruované terasy restaurace Archa," vypočítává ředitel.

Zatím naopak návštěvníci přijdou o lachtany, protože zoo jim začala rekonstruovat bazén a potrvá to rok.

. ODPOVĚDI PETRA FEJKA ČTĚTE ZDE

"Novinkou v návštěvnickém servisu je doprava do zoo zdarma našimi zoobusy z Nádraží Holešovice, které jedou po lince číslo 112, dále rozšíření parkovišť pro kola u vchodů do zoo a senioři nad 70 let mají letos vstup zdarma," doplnil Fejk.

Petr Fejk , který stojí v čele pražské zoo už více než deset let, není zoologem. Vystudoval literaturu na filozofické fakultě, učil na gymnáziu a provozoval vlastní rockový klub.

To, že není zoolog, považuje Fejk za handicap. "Uznávám, že mám spoustu informací jen zprostředkovaných, ale věřím svému citu a vkusu. S jejich pomocí dokážu vše vstřebat a to dobré dát zahradě," vysvětluje.

Ředitelování v zoo nebere jako doživotní post. "Za pár let skončím. Není dobré zůstat zajatcem jednoho podniku, stal bych se jeho přítěží. Musí přijít člověk, který dá zoo novou šťávu," uvedl v jednom ze svých rozhovorů krátce po nástupu do funkce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video