Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v pořadu Rozstřel (28. listopadu 2017)

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v pořadu Rozstřel (28. listopadu 2017) | foto: Michal Růžička, MAFRA

V Praze nemůžu vyloučit žádnou variantu, ani vládu s ANO, říká Pospíšil

  • 227
„Že mě zrovna nemiluje, není věc, kterou bych řešil, protože jsem politický profesionál,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v rozhovoru pro MF DNES o svém předchůdci Miroslavu Kalouskovi. Hovořil také o tom, jak se staví k vyjednávání po podzimních volbách v Praze, kde vede kandidátku středopravého bloku.

Minulý týden se mezi sebou při hlasování o důvěře vládě nejvíc „řezali“. Představitelé TOP 09 se účastnili demonstrace proti vládě Andreje Babiše, ten se pak zhádal s bývalým šéfem topky Miroslavem Kalouskem.

Jenže už o pár dní později nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil připustil, že by spolu za určitých okolností nesmiřitelní rivalové z ANO a TOP 09 mohli za několik týdnů vyjednávat o složení vlády. Byť tedy „jen“ té v Praze.

Pospíšil vede kandidátku spolu s Hanou Marvanovou za hnutí STAN. Ve čtvrtek se k nim přidali i lidovci a definitivně se tak zrodil nový blok středopravých stran - Spojené síly pro Prahu (více čtěte zde). 

Stejně jako ANO mají tyto strany podle průzkumů naději, že do sestavování městské rady budou moci výrazně promluvit. A nový šéf topky nevylučuje ani možnost, že by mohly jednat právě s ANO.

Podle průzkumů se pohybujete mezi stranami, jež budou mít v Praze nejspíš možnost zasáhnout do sestavování koalice. Umíte si představit, že byste o té koalici jednali i s hnutím ANO?
Pro mě je solidní výsledek nad 15 procent. Volby se pak hodnotí i v kontextu toho, jak dopadnou ostatní strany. Jak v Praze dopadne ODS či Piráti jako strany, které bojují o podobný typ voličů.

Jde i o koaliční potenciál. Ještě v barvách ODS jste v roce 2012 krajské volby v plzeňském regionu vyhrál, ale ostatními stranami jste tehdy byli vyšachováni.
No, přesně tak.

Proto mě váš koaliční potenciál zajímá. Uměli byste jednat i s ANO?
Primárně bych velmi rád usiloval o koalici se stranami, které jsou nám programově blízké i na celostátní úrovni. Naším přirozeným partnerem – pokud bude zájem na druhé straně – jsou strany jako Piráti, ODS. Uvidíme, jak dopadne třeba hnutí pana Čižinského (poslanec KDU-ČSL, jenž sbírá podpisy, aby mohl na magistrát kandidovat pod hlavičkou Praha Sobě – pozn. red.). Pokud třeba koalice s Piráty nebude možná nebo bude třeba ODS domluvená s hnutím ANO, tak budeme vyjednávat dál. Považuji koalici s hnutím ANO za nepravděpodobnou, ale asi chápete, že v tuto chvíli nedokážu vyloučit žádnou variantu. Nerozhodl by o tom pak případně Jiří Pospíšil, ale naše orgány. Jak krajský výbor TOP 09, tak orgán STAN. Důležité je v případě, že bychom šli do městské vlády, nejen s jakou konkrétní stranou, ale jací tam budou lidé a program. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video