Jiří Kajínek

Jiří Kajínek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kajínek se vyfotil s policisty, okolnosti pořízení snímku se prošetřují

  • 681
Po sociálních sítích koluje fotografie ostravských policistů v uniformách, na níž pózují s omilostněným vrahem Jiřím Kajínkem. Snímek sdílel na Instagramu jeden z vyfocených policistů. Okolnostmi pořízení fotografie se bude zabývat odbor vnitřní kontroly ostravské policie.

Snímek, na němž se omilostněný vrah drží za ramena se třemi policisty, vyvolal na sociálních sítích řadu kritických ohlasů. Někteří uživatelé jej sdíleli s označením oficiálního účtu Policie ČR spolu s dotazem, zda jim to přijde v pořádku a zda se k celé věci nechtějí vyjádřit. 

Do čtvrteční 22:00 policie žádné oficiální stanovisko neuveřejnila. Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková však iDNES.cz sdělila, že odbor vnitřní kontroly prošetří veškeré okolnosti této události. 

„Po zjištění všech relevantních skutečností bude věc posouzena. V případě, že bude zjištěno protiprávní jednání konkrétních policistů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, bude ve věci rozhodováno v souladu s aktuální legislativou,“ sdělila Holčáková.

Server iDNES.cz se zeptal i přímo Kajínka, za jakých okolností fotka vznikla, nicméně dotazy ponechal bez odpovědi.

Informace uveřejněné u původního příspěvku na Instagramu naznačují, že policisté Kajínka zastavili kvůli dopravní kontrole a on se s nimi ochotně vyfotil.

Příspěvek jednoho z uživatelů Twitteru, který fotku Kajínka s policisty sdílel:

22.března 2018 v 17:39, příspěvek archivován: 22.března 2018 v 21:08

Viděl jsem toho poslední dny hodně, ale tohle je zase úplně jinej level... Pokud tohle v @PolicieCZ někomu přijde normální, tak bych řekl, že tam mají fakt solidní problém... (obr. via Facebook) #Kajinek #Policie https://t.co/VsgIl77oB2

Je v pořádku, pokud si policisté ve službě pořídí společnou fotografii s Jiřím Kajínkem?

celkem hlasů: 18310

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 29. března 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 11602
Ano
Ano 6355
Nevím
Nevím 353

Kajínek byl odsouzen v červnu 1998 na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda zavraždil o pět let dříve v Plzni poblíž borské věznice. 

Do povědomí širší veřejnosti se pravomocně odsouzený vrah dostal v roce 2000 útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Vinu nikdy nepřiznal a policii dlouhodobě obviňuje z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti.

V Česku se díky medializaci svého příběhu stal celebritou. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu Kajínek. Ačkoli se několikrát snažil o obnovu procesu, jeho žádost zamítl vrchní soud i Ústavní soud. Na svobodu se nakonec dostal loni v květnu, když mu udělil milost prezident Miloš Zeman. Zeman svůj krok vysvětlil tím, že v Kajínkově případu jsou nejasnosti a že si už odseděl 23 let.

30. října 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video