Maturita z matematiky bude povinná i na odborných školách, rozhodla vláda

  • 630
Povinná maturita z matematiky bude od roku 2021/2022 i na středních odborných školách. Návrh ministryně školství Kateřiny Valachové schválila vláda. Výjimku mají zdravotní, umělecké obory a obory sociálních služeb. Neuspěl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, který chtěl výjimku i pro zemědělské obory.

„Jsem moc ráda, že jsem přesvědčila kolegyně a kolegy,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. „První maturantské ověřování v těchto oborech proběhne na jaře 2022, je to pouhopouhý rok po gymnáziích a lyceích. Takhle je to fér,“ tvrdí ministryně.

Ústavní stížnost podle ní není na místě. „Zákon sice předpokládá, že máme jednotnou maturitní zkoušku, začínáme v roce 2020, ale předpokládá náběh a myslím, že ten rok je zcela přiměřený a navíc je odůvodněný legitimním účelem a tím je obsah vzdělávání,“ uvedla Valachová.

Naopak ministr zemědělství Jurečka nebyl s rozhodnutím vlády úplně spokojen a postěžoval si na to i na svém Twitteru.

20.února 2017 v 09:11, příspěvek archivován: 20.února 2017 v 09:27

Bohužel dnes vláda rozhodla o jeden hlas o povinné maturitě z matematiky, tento návrh není domyšlen a je špatný.

„Posunutí termínu maturity z matematiky pro odborné školy není šťastné. Obávám se, že to bude předmětem dalšího politického dohadování a handlu. Chceme, aby každý student dosáhl co nejlepší znalosti matematiky, jakou mu umožňuje jeho studijní obor. Proto by měla být matematika povinná a náročnost jednotné zkoušky by měla umožnit zohlednit typy oborů a různost požadavků, které se na ně kladou,“ komentovala rozhodnutí vlády expertka opoziční TOP 09 pro oblast školství, poslankyně Anna Putnová.

Před jednáním vlády premiér Bohuslav Sobotka řekl, že rozsah maturity z matematiky musí vláda zvážit s ohledem na to, kolik hodin matematiky budou moci studenti mít na jednotlivých typech škol. „Nejde jenom o to maturovat z matematiky, ale jde také o to, a to by mělo být hlavním cílem, aby se děti matematiku lépe naučily,“ uvedl premiér.

Vláda o povinné maturitě z matematiky jednala už v prosinci. Tehdy pouze schválila, že bude od jara 2021 zavedena na gymnáziích a lyceích. Ministři se v prosinci neshodli, na kterých odborných školách by se od jara 2022, nebo 2023 mělo z matematiky povinně maturovat.

Valachová navrhla, aby se to týkalo 104 oborů a všech odborných středních škol, právě s výjimkou zdravotních, sociálních a uměleckých oborů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video