ANO trvá na Babišovi, Hamáček teď pro ČSSD chce vnitro či finance

  • 790
Šéf ČSSD Jan Hamáček nepochodil u ANO s požadavkem, aby Andrej Babiš nebyl ve vládě, a začal couvat. Jako náhradní variantu si řekl o to, že by sociální demokracie měla vést finance či vnitro. „My jsme to vzali na vědomí a budeme se o tom dál bavit,“ řekl iDNES.cz k tomuto požadavku šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Při jednání o programu se obě strany shodly, že nechtějí privatizovat státní podniky. ANO a sociální demokracie se nadále rozcházejí v otázce daňové progrese, bankovní i dědické daně, řekl Hamáček. ANO totiž trvá na tom, že daně se nemají zvyšovat, ani zavádět nové. „Hnutí ANO daně zvyšovat nechce,“ řekl vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec.

Ze 17 sporných bodů se obě strany v úterý domluvily zhruba na deseti. Je mezi nimi to, že nebudou privatizovány veřejné služby či že zůstanou zachována veřejnoprávní média. „Je to i garance nezvyšování finanční spoluúčasti pacientů,“ řekl Brabec. Strany se blíží dohodě na zálohovaném výživném i na tom, jak bude vypadat obnovená nemocenská v prvních třech dnech nemoci.

ANO ani o píď neustoupilo z toho, že na Babišovi jako premiérovi trvá, což říká už od voleb  „My už to bereme jako takový folklór,“ řekl Faltýnek k požadavku sociální demokracie. Kdyby totiž jednání ANO s ČSSD zkrachovalo, má Babišovo hnutí ještě v záloze buď toleranci menšinové vlády od komunistů a SPD, či předčasné volby, pro které by ale muselo hledat 120 hlasů ve Sněmovně.

Řešení, které Hamáček hnutí ANO nabídl jako alternativu - tedy vnitro či finance pro ČSSD - ani nekoresponduje s usnesením sjezdu sociální demokracie, že trestně stíhaná osoba ve vládě je problém. Hamáček risknul, že to před straníky uhájí a že takové řešení schválí ve vnitrostranickém referendu, které ČSSD chystá. Hamáčkovi při úterním jednání neprošlo ani návrh, že ve vládě nebude on ani Babiš.

„Budeme o tom hovořit a já chci slyšet, jaký názor na to má hnutí ANO. Pokud bude trvat na tom, že - jak říkal Andrej Babiš - až do smrti bude kandidovat na premiéra, tak my budeme říkat, že až do smrti nám to bude vadit. Očekáváme, že hnutí ANO přijde s nějakou nabídkou řešení,“ říkal ještě před jednáním. Je to ale nakonec on, kdo začal couvat.

Faltýnek mu už před jednáním opáčil, že pro hnutí ANO „nejede vlak“ přes to, že Babiš má být premiér a pokud by ČSSD na vládě bez Babiše trvala, nemá pro ANO smysl pokračovat v jednání. „Pro nás má smysl jednat se sociální demokracií pouze za předpokladu, že my máme svého kandidáta na premiéra a to je pan Babiš,“ zdůraznil Faltýnek.

Hamáček se radíl s šéfem komunistů, sepsal seznam podmínek

Šéf sociální demokracie se už během dne sešel s lídrem komunistů Vojtěchem Filipem a pro jednání s ANO připravil seznam programových bodů, které byly pro ČSSD zásadní.

„Za prvé je to zákaz privatizace veřejných služeb. Určitě chceme zrušit karenční dobu, chceme podpořit zálohované výživné, jednáme o sdílené pracovním místu. Chceme zvýšit rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun, chceme garanci toho, že nebude zvyšována spoluúčast pacientů. Chceme, aby byla státem garantovaná dostupnost zdravotní péče, takzvanou sektorovou nebo bankovní daň. Chceme upravit dědické daně a pak je diskuse o důchodovém účtu, zda má být oddělen či nikoli,“ vyjmenoval Hamáček. Obnovená nemocenská v prvních třech dnech přitom podle ČSSD musí být ve výši 60 procent z denního vyměřovacího základu.

V programové části jednání byl nakonec úspěšnější než při požadavku, aby se ANO vzdalo Babiše ve vládě. Klíčový spor o daně ale zůstává. Jednání obou stran bude pokračovat ve čtvrtek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video