(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: Michal Šula, MAFRA

Je tu návrh platit první tři dny nemocenské. ČSSD podržela komunisty

  • 279
Lidé mají šanci, že by mohli mít znovu nárok na nemocenskou i v prvních třech dnech nemoci. Ve Sněmovně prošel do druhého čtení návrh komunistů, který by to umožnil. O jeho zamítnutí marně usilovali poslanci pravicové opozice z TOP 09 a ODS a spolu s nimi ANO a lidovci. Komunisty podržela vládní ČSSD a také Úsvit.

„Převážná většina zaměstnanců zůstává po dobu prvních tří dnů pracovní neschopnosti bez jakýchkoli prostředků, jejich povinnost platit pojistné ale zůstala nedotčena. Zvlášť nepříznivý dopad byl nebo je na zaměstnance s nižšími příjmy, sociálně slabé, zejména matek samoživitelek. Zaměstnanci jsou tak nuceni čerpat na nemoc svou dovolenou, což je v příkrém rozporu s účelem dovolené,“ hájila návrh komunistka Soňa Marková.

O zrušení placení prvních tří dnů nemoci se postarala bývalá pravicová vláda Mirka Topolánka. Zamítnutí návrhu komunistů také navrhl poslanec za ODS Adolf Beznoska. „Tento zákon odporuje rovnému přístupu k pojištěncům, protože se týká prioritně pouze těch, kteří jsou zaměstnáni v pracovně právních vztazích podle zákoníku práce, a proto navrhuji, abychom tento zákon zamítli v prvním čtení,“ řekl Beznoska. Jeho návrh ovšem neprošel.

„To, že první tři dny neschopenky jsou neplacené, patřilo k reformním krokům, protože v České republice skutečně docházelo ke zneužívání tohoto institutu a máme zde něco, co funguje. Obávám se, že propuštěním do dalšího čtení uděláme pouze to, že rozvrtáme něco, co je funkční,“ uvedl lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Řekněte napřímo: chceme zatížit podnikatelský sektor výdaji přibližně v hodnotě devíti miliard ročně,“ vybídl zastánce návrhu vrátit nemocenskou v prvních třech dnech šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Pro zamítnutí komunistického návrhu ale hlasovalo jen 69 ze 158 přítomných poslanců, 76 jich bylo proti (jak hlasovali poslanci o zamítnutí návrhu, najdete zde).

Obnovení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci má vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL i v koaliční smlouvě. Podmínkou je ale shoda v tripartitě, která dosud není. V Senátu také leží návrh na obnovení vyplácení nemocenské, který předložil sociální demokrat, exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Kvůli tomu, že koalice se dosud neshodla, jak se k návrhu postaví, zůstává v horní komoře parlamentu „zaparkován“. Nejistý je také osud návrhu poslanců KSČM ve Sněmovně. Zatím dostal od poslanců levice a Úsvitu jen šanci, že ho budou dál projednávat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video