Věra Čáslavská přebírá od japonského velvyslance Čikahita Harady Řád vycházejícího slunce.

Věra Čáslavská přebírá od japonského velvyslance Čikahita Harady Řád vycházejícího slunce. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

S krajany sdílím hluboký smutek, říká japonský velvyslanec

  • 0
Když se japonský velvyslanec v Česku Čikahito Harada dozvěděl o katastrofě ve své rodné zemi, byl šokován. Po zemětřesení bylo spojení s Tokiem jen velmi špatné, nyní už se komunikační sítě obnovily a velvyslanectví může Japonce v Česku informovat o situaci na druhé straně zeměkoule.

Jak celou událost vnímáte z druhého konce světa? Co prožíváte?
Denně sleduji záběry z oblastí postižených touto bezprecedentní katastrofou a jsem nesmírně šokován. Jako občan Japonska se svými krajany sdílím hluboký smutek. Jsem velice dojatý a vděčný za upřímný soucit a soustrast, kterou Japonsku nezávisle na vzdálenostech projevuje celá mezinárodní společnost počínaje Českou republikou.

Japonský Červený kříž

Na početné dotazy, kam posílat finanční příspěvky, si dovolujeme odpovědět následující informací o účtu Japonského Červeného kříže:

Jméno banky:  Sumitomo Mitsui Banking Corporation
Jméno pobočky:  Ginza
Číslo účtu:  8047670  (Ordinary Account)
SWIFT kód:  SMBC JP JT
Jméno příjemce:  The Japanese Red Cross Society
Adresa příjemce:  1-1-3 Shiba-Daimon Minato-ku, Tokyo JAPAN

Japonská ambasáda v České republice

Jaké je to nyní se spojením v Japonsku?
Bezprostředně po zemětřesení bylo spojení se zasaženými oblastmi omezené, ale momentálně je komunikační síť ve většině oblastí obnovena. Všechny telekomunikační společnosti navíc ihned zprovoznily služby hlasových schránek, jejichž prostřednictvím lze získat informace o blízkých osobách ze zasažených oblastí. Velvyslanectví kromě toho Japoncům žijícím v České republice poskytuje informace o situaci po zemětřesení.

Týká se katastrofa rodiny někoho z velvyslanectví?
Mezi zaměstnanci velvyslanectví jsou i osoby, jejichž rodiny žijí v blízkosti postižených oblastí, ale mají zprávy o tom, že jejich blízcí jsou v pořádku.

Co z pozice zástupce Japonska v České republice děláte pro to, abychom mohli poslat pomoc? Jste v kontaktu s ministrem zahraničí?
Už jsem obdržel výrazy účasti a nabídky pomoci od členů vlády České republiky počínaje premiérem Petrem Nečasem a ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, od předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové a také od mnoha českých občanů. Chtěl bych využít této příležitosti a z celého svého srdce poděkovat české vládě a celému českému národu za projevenou laskavost. Všechny zprávy, které jsem dostal, byly vyřízeny japonské vládě. Japonská vláda v reakci na nabídky pomoci nyní zvažuje, čeho je nejvíce potřeba.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video