Andrej Babiš

Andrej Babiš | foto:  Petr Topič, MAFRA

Soud dal ženě šanci na omluvu za Babišova slova o zaplacených demonstrantech

  • 37
Bývalý premiér Andrej Babiš svými nepodloženými výroky o zaplacených demonstrantech zasáhl do práv Jany Filipové, jedné z účastnic protestů proti vládě v roce 2018, plyne z nového rozhodnutí Nejvyššího soudu. Vyhověl dovolání Filipové a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze, který ženě z Domažlicka odepřel právo na omluvu.

Okresní soud pro Prahu-západ před tím rozhodl ve prospěch Filipové. Krajský soud nyní musí podruhé projednat Babišovo odvolání, bude však při tom vázaný názorem nejvyšší instance.

Podle NS v kauze šlo o střet Babišova práva na svobodu projevu a práva demonstrantky na ochranu cti a důstojnosti. Hlavní problém spočíval v tvrzení, že protestující dostali za svou účast peníze. Babiš se odvolával na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, který údajně při jednom z protestů slyšel několik lidí, jak se baví o penězích. Podle NS však šlo o neověřené tvrzení. Babiš nepředložil jiné důkazy.

„Nesplnil tak svoji povinnost dostatečným způsobem si převzaté tvrzení ověřit. To platí tím spíše, že žalovaný předmětné výroky pronášel v době, kdy zastával funkci předsedy vlády, tedy jako osoba, u níž lze předpokládat vyšší stupeň informovanosti a znalosti,“ stojí v rozhodnutí NS.

Podle nejvyšší instance lze Babišovy výroky považovat za neoprávněný zásah do osobnostní sféry těch, jichž se týkaly. Byly „objektivně způsobilé přivodit újmu na jejich osobní i mravní integritě, snížit jejich vážnost a čest a případně i ohrozit jejich postavení“.

NS také uvedl, že výroky potenciálně dopadly na všechny účastníky protestů. „Pokud totiž dostatečně nekonkretizoval, které demonstranty tím míní a jak a podle čeho je rozlišuje, mohl kdokoliv z účastníků důvodně dovozovat, že výrok o zaplacených demonstrantech se vztahuje právě na něj, a běžný posluchač, který by znal identitu některého z účastníků, mohl stejně důvodně uzavřít, že výrok míří na něj,“ popsal NS v rozhodnutí.

Umlátit vás lopatou, píší lidé ženě, která vyhrála soud nad Babišem

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali, zda dají důvěru Babišově vládě. Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Babiš později mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. Na TV Barrandov řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku. Odkazoval se přitom na vyjádření poslance Růžičky, který po červencové demonstraci zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze. Účastníci demonstrace jeho tvrzení odmítli, bavili se prý o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

O omluvě tehdejšího premiéra Babiše rozhodl soud už v roce 2019: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video