Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poválečná obnova Ukrajiny bude pro české podnikatele výzva, říká Lipavský

  20:47
Katovice (Od našeho zpravodaje) - Z Pirátů ve vládě je Jan Lipavský rozhodně nejvýraznější. Jeho agenda je po únoru 2022 zaměřena směrem na Ukrajinu. V rozhovoru pro iDNES.cz z česko-polských mezivládních konzultací v Katovicích popisuje ministr zahraničních věcí mimo jiné možnosti vstupu Ukrajiny do NATO nebo šance Pirátů v eurovolbách. Zároveň vyzdvihuje ukrajinskou armádu, která je podle něj připravena ve válce zvítězit.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský | foto:  Petr Topič, MAFRA

Nedávno jste se zúčastnil summitu NATO ve Vilniusu. Jaké jste si z něj odnesl hlavní myšlenky? V jakém horizontu se bude aliance rozšiřovat?
NATO plní svojí roli. Rusko rozpoutalo válkou proti Ukrajině nejhorší katastrofu na evropském kontinentu, což má samozřejmě dopad i na bezpečí zemí NATO. Aliance zásadně posiluje východní křídlo a Putin de facto zařídil, že do NATO chtějí vstoupit Finsko a Švédsko. Finsku se to už povedlo (v dubnu letošního roku, pozn. red.), švédský proces visí na ratifikaci v tureckém a maďarském parlamentu.

Severoatlantická aliance přijala také nové obranné plány, které budou dále posilovat bezpečnost právě na východním křídle.

Jan Lipavský (Piráti)

  • Od prosince 2021 je ministrem zahraničních věcí
  • Vystudoval bakalářský program Teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy
  • V letech 2017 až 2021 byl poslancem a místopředsedou Zahraničního výboru a Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny

Kdy nastane čas pro vstup Ukrajiny do NATO?
Jsme připraveni Ukrajinu do Severoatlantické aliance pozvat. Až nastane vhodný čas. Hned po summitu země G7 a také Česko jasně deklarovali, že budeme Ukrajinu v její obranné válce podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba.

Co jí tedy zatím chybí?
Politická vůle a připravenost. Ukrajina je nyní ve válce, nikdo nepředpokládá, že by se dostala do aliance během ní.

Na druhou stranu, lidé na Ukrajině bojují doslova na život a na smrt za to, že se jejich země bude moct stát součástí západních struktur. Nejen NATO, ale také Evropské unie. Nechtějí být žádnou moskevskou gubernií. I proto je důležité vysílat pozitivní politický signál.

Určitě pozorujete poslední vývoj války – Prigožinovo tažení nebo výbuchy na Krymském mostě. V jaké fázi je ukrajinská protiofenziva?
Ukrajina rozjela dlouho připravovanou ofenzivu, jejímž cílem je získat zpět okupované území ruskou federací.

Nejde to asi tak rychle, jak si někteří přejí. Ukrajinská armáda a její vedení ale už mnohokrát ukázalo, že ví, co dělají. Od prvních momentů dokázali protivníka překvapit efektivitou vedení boje. A to proti jedné z nejpočetnějších armád světa, která se honosila neporazitelností.

Jsme teď někde uprostřed protiofenzivy. Věřím, že Ukrajina bude úspěšná.

Jak mohou ovlivnit směrování aliance blížící se volby amerického prezidenta? Co by znamenala výhra republikána?
Domácí politiku jiných zemí ze zásady nekomentuji, a to ani v Americe. Demokraté i republikáni nicméně opakovaně projevují velkou míru odhodlání Ukrajinu podporovat. Stejně tak podporují obě strany fungování NATO. Ať už vyhraje kdokoliv, na chod aliance volba podle mě zásadní vliv mít nebude.

Potenciálním kandidátem je opět i Donald Trump, který v minulosti zmiňoval, že skončí válku jedním telefonátem. Co si o jeho výrocích myslíte?
Myslím si, že lidí, kteří mají takové silné výroky, je celá řada. Nikdo to však reálně nebyl schopný zařídit. Nepřikládám tomu žádnou váhu.

Chceme zastavit nelegální a nehumánní migraci do Evropy, řekl v Polsku Fiala

A co česká pomoc? Je nyní stále prioritou dodávání zbraní a munice, nebo se už začínáte soustředit na poválečnou obnovu Ukrajiny?
Děláme všechno, co je potřeba. Ať už dodávání okamžité humanitární pomoci, tak i dodávky vojenské. Zapojujeme na komerční bázi i obranný průmysl. Za to nám Ukrajina i s pomocí mezinárodních partnerů normálně zaplatí.

Pomáháme i politicky či ekonomicky. Zároveň velmi intenzivně pracujeme na propojení českých firem s ukrajinskými subjekty. Připravujeme také domácí systém podpory podnikatelů v rámci obnovy Ukrajiny. Ta už dnes ostatně i z českého pohledu probíhá a má velkou budoucnost.

V čem přesně?
Země je destruována a zároveň musí dál fungovat. Víme, že až válka skončí, bude obnovována v ještě mnohem větší míře. Jsme u všeho, u čeho máme být, máme výborné jméno. Pro české firmy to je lákadlo, v několik posledních dnech dokonce na Ukrajinu cestoval náš zmocněnec pro obnovu Ukrajiny s velkou delegací českých podnikatelů.

Zájem firem byl několikanásobně větší než kapacita. Nepůjde jen o obnovu infrastruktury, ale také o oblasti energetiky, zdravotnictví nebo dopravy.

Co byste z české pomoci ještě vypíchl?
Podařilo se nám být mezi prvními, kteří dodávali na Ukrajinu tanky, rakety nebo helikoptéry. Ale také humanitární pomoc, první takové balíčky jsem na Ukrajinu vezl ještě předtím, než válka vypukla. I když to z celkové pomoci byla kapka v moři, tak víme, že to pomohlo lidem, kteří byli obětí bombardovaní civilních cílů.

Nyní jsme připravili třeba speciální autobus, který obsahuje pět zdravotnických lůžek intenzivní péče, je to taková pojízdná nemocnice. Sloužit bude ve střední Ukrajině.

Bavíme se spolu krátce po vládní návštěvě v Polsku. Co jste na „mezivládních konzultacích“ řešili?
Jelo nás devět českých ministrů a pan premiér Fiala. Jednali jsme se svými protějšky v polské vládě. Měli jsme i separátní bloky, v tom mém jsem spolu s paní ministryní Černochovou jednal s polskými ministry obrany a zahraničních věcí.

Naše politika se s Poláky dost prolíná. Bavili jsme se o důležitosti summitu ve Vilniusu a pokračování podpory Ukrajiny a našich konkrétních plánech a projektech, největší téma je právě teď program letounů F-16.

Mluvili jste také o kauze dolu Turów?
V tuto chvíli se ohledně Turówa snažíme všechny otázky řešit na praktické úrovni a zdá se, že to jde dobrým směrem (rozhovor byl pořízen před zveřejněním údajů o stavu vody u záchytné bariéry kolem dolu, pozn. red.).

Stěna na zadržení vody u Turówa funguje, potvrdily vrty. Z Česka ale stále mizí

Pojďme dál, zajímá mě váš pohled na vládu a její komunikaci. Vít Rakušan předminulý týden na Twitter napsal, že chce prověřit sankce na rodinu ruského zbrojaře. Patří takové informace na sociální sítě?
Ten příspěvek jsem zaznamenal, za ministerstvo zahraničních věcí platí, že všechny otázky týkající se sankčních režimů nekomentujeme, než je schválí vláda. Příprava sankcí funguje v utajovaném režimu. V tom je moje stanovisko jasné a nechci to dál komentovat.

Nedávno jste na Pirátském fóru hlasovali o ministru spravedlnosti Blažkovi, zároveň se blíží eurovolby. Jak se momentálně ve vládě cítíte?
Před parlamentními volbami jsme měli velké ambice a dostali jsme hodně po čumáku. Nezabránilo nám to ve vstupu do vlády, protože jsme kandidovali s kvalitním programem a dostali dost hlasů. Naši voliči by přišli zkrátka, kdybychom do toho nešli.

Není to vždy jednoduché, ale je to vláda pěti stran. Snažíme se být konstruktivní a prosazovat zájmy mladých liberálních voličů. Podle preferencí se nám, myslím, daří, čísla jdou nahoru a věřím, že dokážeme v příštích parlamentních volbách získat větší počet hlasů. V eurovolbách cílíme na tři až čtyři europoslance.

Piráti odhlasovali, že Blažek ve vládě ohrožuje důvěru ve spravedlnost

Kdo by měl vést kandidátku?
Budeme o tom podle amerického vzoru hlasovat ve stranických primárkách. Já navrhl Mikuláše Ferjenčíka, což je podle mě jeden z nejtalentovanějších politiků ,které strana má.

Kromě čtyř let ve sněmovně má i zkušenosti se studiem v zahraničí, proto si myslím že je na pozici europoslance plně kvalifikovaný. Mohl by být výrazným kandidátem.

Piráti už jsou etablovaná strana, uvažujete o nějakých změnách ve struktuře? Nebo budete stále o všem hlasovat na Pirátském fóru?
Průběžně se měníme pořád. Vnitrostranická demokracie ale podle mě není něco, co nás brzdí. Na druhou stranu bychom občas opravdu mohli hledat i jiné cesty, než dávat na fórum neustále podněty. Rozhodně si ale nemyslím, že změníme způsob fungování.

Jak vidíte budoucnost fungování Visegrádské skupiny, které Česko nyní předsedá? Má cenu v ní zůstávat?
Vidíme málo zásadních témat, na kterých máme regionální shodu. Bude to spíš takové provozní předsednictví V4.

Nemusím chodit kolem horké kaše, neshodneme se s Maďarskem nad tím, jak rétoricky hovořit o Ukrajině. Shodneme se s nimi sice na závěrech Evropské rady nebo z NATO, ale rozhodně nedokážeme mít nějakou společnou pozici.

V4 má více než třicetiletou historii a snahy z ní vystoupit, rušit ji, nebo rozšiřovat ani nejsou realizovatelné. Je to víceméně jeden zakládající dokument a další věci na ní navázané jsou už spíše neformální, někdy i užitečné, jako třeba využívaní visegrádského fondu. Je to spíše o nás, my se musíme spíše snažit najít cesty, jak co nejvíce mluvit se západní Evropou.

EU se do osmi let rozpadne, s novou českou vládou utužíme V4, věští Orbán

Proč skončili velvyslanci Tuhý a Slamečka, i když měli oba schválené nové mise? Kdo teď bude mít na starosti slovinskou a dánskou ambasádu?
Výběr velvyslanců je v utajovaném režimu, tudíž ho nebudu komentovat. V případě změn v nominacích existuje ustálená diplomatická praxe, kdy vysílající stát informuje protistranu a požádá o nový agrément.

Kam se chystáte na další zahraniční cesty? Upozadila ruská válka na Ukrajině nějaké projekty?
Upozadila a je to zcela logické. Ruská válka nám přinesla drahé energie, mnoho uprchlíků nebo hlad v Africe. My ty problémy musíme řešit, neznamená to ale, že můžeme přestat pracovat na dalších věcech. Pracujeme na komunikaci v Africe, kterou jsem už navštívil. Pojedu například do Brazílie. Působíme také v Indo-Pacifiku.

Pod vámi je také česká rozvojová agentura. Na co se zaměřuje?
Má šest prioritních oblastí, kterou jsou aktuálně Bosna a Hercegovina, Etiopie, Gruzie, Kambodža, Moldavsko a Zambie. V nich děláme rozvojové projekty. Fungování agentury průběžně vyhodnocujeme, pan ředitel Minčev pracuje podle našich představ.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Analytik: Výpověď bez udání důvodu neřešme. Ale zvyšme nezaměstnaným dávky

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Lidovecká poslankyně navrhuje omezit, kdo smí žádat o změnu pohlaví

4. června 2024  13:32,  aktualizováno  15:05

Zmenšit počet změn pohlaví chce lidovecká poslankyně Romana Bělohlávková. „Umožnila bych ji jen v...

Jurečka se sešel s odboráři, jednali o zvýšení platů ve veřejném sektoru

4. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:53

Přímý přenos Odboráři a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes jednali o platech ve veřejném sektoru....

Lídryně Zelených se brání obviněním z antisemitismu. Odsuzuje útoky Hamásu

4. června 2024  14:46

Lídryně kandidátky do Evropského parlamentu za Stranu zelených Johanna Nejedlová se rozhodla bránit...

Mladík zazmatkoval při předjíždění, auto v kotrmelcích těsně minulo strom

4. června 2024  14:32

Mladý šofér s čerstvým řidičským průkazem nezvládl v neděli na Českolipsku předjížděcí manévr....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...