Jachtaři z Podolí opět triumfovali v Atlantiku

Praha - Pražští jachtaři navlékli na vítěznou šňůru při své pouti Atlantikem další triumf. Posádka lodi Hebe III kapitána Jaroslava Havelky z Českého Yacht Klubu v Praze 4 - Podolí vyhrála i přes technické problémy a mimořádně obtížnou plavbu v mlze čtvrtou etapu transatlantického závodu školních plachetnic Tall Ships 2000 z Bostonu do Halifaxu.

"Kluci překonávají všechny dosavadní rekordy pražského jachtingu. Zaznamenali v Atlantiku skutečně jedinečný úspěch i v rámci celé republiky, měřitelný snad jen s někdejším trojnásobným obeplutím planety zásluhou Richarda Konkolského," připomněl předseda Českého Yacht Klubu v Podolí Rudolf Holý.

Hebe III v závodě dosud nepoznala porážku, přičemž do cíle zbývá jediná etapa. Zpáteční pouť přes Atlantik z Halifaxu do Amsterdamu, kam by měla celá flotila dorazit už na konci srpna, odstartovala právě dnes.

Činovníci ve stařičké loděnici poblíž podolské vodárny už pomalu promýšlejí velkolepé uvítání pro své závodníky. "Na podzim bude určitě slavnost," slíbil Holý.

Posádka Hebe III zatím oslavovala - tak jako ve všech předchozích etapových městech - i v Halifaxu. "V sobotu byl slavnostní pochod městem na zdejší nejvyšší místo, pevnost Citadelu. Tam jsme během velkolepého ceremoniálu dostali dvě pozlacené plachetnice za vítězství v naší třídě CIII lodí se spinakrem a kovovou pamětní tabulku s vyrytým věnováním. Ceny předávala politická reprezentace státu Nové Skotsko včetně premiéra a starosty Halifaxu. Místní emigranti jsou šťastní, že tady v přístavu vlaje česká vlajka," informoval z paluby Hebe III člen posádky Ivo Horváth.

O zážitcích posádky jachty Hebe III z plavby Atlantikem si můžete přečíst v příloze PRAHA DNES deníku MF DNES v pravidelném sobotním seriálu Z jachtařského deníku.

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video