Izrael opět pod útokem. Ve výřezu premiér Benjamin Netanjahu. (7. 10. 2023)

Izrael opět pod útokem. Ve výřezu premiér Benjamin Netanjahu. (7. 10. 2023) | foto: Koláž iDNES.cz

Netanjahu kvůli konfliktu Izraele s Palestinci zrušil návštěvu Prahy

  • 14
Společné jednání české a izraelské vlády v čele s izraelským premiérem Benjamin Netanjahuem se v Praze v pondělí kvůli situaci v Izraeli neuskuteční. Důvodem je situace v Izraeli. Na zemi v sobotu ráno zaútočili palestinští ozbrojenci.

„Mezivládní jednání mezi českou a izraelskou vládou, které se mělo odehrát v pondělí 9. října v Praze, se kvůli teroristickým útokům proti Izraeli a následnému vyhlášení válečného stavu v zemi neuskuteční,“ uvedl na sociální sít X mluvčí vlády Václav Smolka.

Premiér Petr Fiala v sobotu uvedl, že odsuzuje teroristické útoky na Izrael, které dnes ráno podnikli Palestinci. Česká republika podle něj vždy stála a bude stát za Izraelem v jeho úsilí žít v míru a bezpečí, napsal na síti X.

„Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem,“ uvedl český premiér.

Podporu Izraeli vyjádřil také český prezident Petr Pavel. „Útok vedený z pásma Gazy je odsouzeníhodný teroristický čin vůči Státu Izrael a civilnímu obyvatelstvu. Raketové útoky a pronikání komand Hamasu do Izraele zablokuje jakékoliv snahy o mírové řešení palestinsko-izraelského konfliktu na dlouhou dobu,“ uvedl na sociální síti X.

„Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu a s velkou dávkou dobré vůle,“ dodala česká hlava státu.

Útok odsoudila také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Odsuzuji raketové útoky hnutí Hamás na izraelské území a civilní obyvatelstvo. Jde o neomluvitelnou eskalaci napětí mezi Palestinci a Izraelci,“ napsala.

„Pevně doufám, že e podaří zabránit další eskalaci,“ napsal šéf Senátu Miloš Vystrčil s tím, že je v šoku ze zprávy z Izraele. „Teroristický útok Hamásu je naprosto nepřijatelný.“

„Je mi velmi líto všech mrtvých i zraněncýh a jejich blízkých,“ vyjádřila se ministryně obrany Jana Černochová.

„Odsuzuji zákeřné a podlé útoky palestinských teroristů. Izrael měl vždy naši podporu a já věřím, že po těchto strašných událostech si velká část západního světa uvědomí, co podporou Palestiny způsobuje. Všem Izraelcům přeji hodně sil,“ napsal také bývalý premiér Andrej Babiš.

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy ráno zahájili rozsáhlý útok na Izrael, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Hamás.

Palestinci vpadli do Izraele, ten reagoval ničivým náletem. Mrtvých jsou stovky

Vůdce ozbrojeného křídla palestinského radikálního hnutí Hamás Muhammad Díf dnes oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Vyzval všechny Palestince, jakož i ozbrojence v sousedním Libanonu, aby se do bojů zapojili, Palestinci vypálili nejméně desítky raket, což si zatím vyžádalo jeden život a 15 zraněných. Do Izraele vyslali komanda, která se střetávají s policisty a vojáky. Izraelská armáda oznámila, že je ve válečném stavu a bude se bránit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video