Zastánci Palestiny pravidelně v Praze demonstrují (snímek z 1. listopadu). Nyní se konflikt přenesl i na univerzity. | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Na univerzitách se šíří antisemitismus, izraelští studenti v Česku se bojí útoků

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Začalo to, když někdo strhal plakáty připomínající židovské oběti únosů ze 7. října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael. Dnes se antisemitismus šíří mezi studenty českých univerzit jako mor. Izraelští se bojí útoků palestinských a ti zase svárů se studenty, kteří, když zjistí, že se účastnili propalestinských demonstrací či pochodů, uráží je.

Čtyřiadvacetiletý student medicíny z Izraele se vracel centrem Prahy z proizraelské demonstrace, když se v centru města střetl s propalestinskými příznivci.

Věděl, že je jasným terčem: kolem ramen měl omotanou izraelskou vlajku a proti němu kráčel dav pokřikující heslo „From the river to the sea Palestine will be free“ (Od řeky k moři Palestina bude svobodná), symbolizující likvidaci Izraele.

„Už několikrát předtím jsem čelil urážkám, a to nejen na síti, ale i od spolužáků z Palestiny či muslimských nebo arabských zemí, že Izraelci okupují, utiskují Palestince, že jim kradou domy, pozemky, že je nahnali do úzkého, ostnatým drátem obehnaného prostoru a podobně. Není to příjemné a samozřejmě člověk má strach, aby nepřišel fyzický útok,“ popisuje student.

Propalestinští aktivisté mluví o tom samém a třeba v jednom případě upozornili policii na výhrůžky konkrétní rodině. „Jejich syn se kvůli výhrůžkám i bojí chodit ven se svou holkou,“ popsala organizátorka propalestinských pochodů.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video