Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Ohrožené nemocnice zabezpečí vyspělé routery. CZ.NIC jich dodá 150 kusů

  • 11
Internetové sdružení CZ.NIC poskytne českým nemocnicím až 150 zabezpečených routerů Turris MOX pro připojení k internetu. Ty pomůžou s lepší ochranou počítačových systémů v nemocnicích před kybernetickými útoky. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pomůže monitoringem a školeními. Organizace to uvedly ve společné tiskové zprávě.

„Jako provozovatel Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ a výrobce hardwaru a softwaru, jejichž hlavním úkolem je ochrana sítí a prvků do nich připojených, pokládáme za povinnost nabídnout pomocnou ruku tak důležitým organizacím, kterými nemocnice bez pochyby jsou. Jsme velice rádi, že můžeme opět spojit síly s kolegy z NÚKIB a společně nabídnout nemocnicím komplexní soubor projektů, které mohou využít při ochraně svých sítí a systémů před kybernetickými útoky,“ uvedl výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Ve zdravotnictví se často z různých důvodů využívají zařízení se zastaralým operačním systémem, který není snadné aktualizovat. Taková zařízení pak nelze dobře chránit. Řešením tohoto problému je instalace zabezpečeného routeru, který umí automaticky aktualizovat operační systém a k tomu dokáže oddělit kritické části sítě od jejího zbytku. 

„Routery Turris MOX umožňují velice bezpečný provoz včetně segmentace sítí, týdenní monitoring zranitelností z NÚKIB umožní včasné reagovaní na slabiny v technologiích a školení uživatelů a IT pracovníků sníží nežádoucí chyby jednotlivců. I my se snažíme v této mimořádně obtížné situaci aktivně vyhledávat příležitosti, jak podpořit úsilí našich zdravotníků a chránit je v kyberprostoru,“ dodal ředitel NÚKIB Karel Řehka.

NÚKIB nabízí týdenní monitoring aktuálních zranitelností zdravotnických přístrojů, který čerpá z renomovaných mezinárodních databází zranitelností. K tomu dále přidává možnost školení uživatelů informačních systémů a pracovníků zajišťujících kybernetickou bezpečnost v nemocnicích, a to formou e-learningu. 

Nemocnice v poslední době čelí kybernetickým útokům poměrně často. V poslední době hackeři vyřadili z provozu například nemocnici v Benešově nebo v Brně. Kybernetickému útoku čelila i psychiatrická léčebna ve středočeských Kosmonosech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video