Tisková konference zvoleného prezidenta Petra Pavla (27. února 2023)

Tisková konference zvoleného prezidenta Petra Pavla (27. února 2023) | foto: Topič PetrMAFRA

PODROBNÝ PŘEHLED: Průběh inaugurace zvoleného prezidenta Petra Pavla

  • 55
Inaugurace zvoleného prezidenta Petra Pavla na Pražském hradě začne ve čtvrtek v poledne. Přinášíme podrobný přehled průběhu slavnostního složení slibu prezidenta České republiky. Na ceremoniál budou dohlížet stovky policistů.

11:50 Příjezd zvoleného prezidenta

Před polednem dorazí nově zvolený prezident Petr Pavel se svou rodinou k Pražskému hradu, a to konkrétně přes Hradčanské náměstí k bráně Gigantů. Areál Pražského hradu bude přístupný veřejnosti, ale zachovány budou bezpečnostní kontroly u vstupů. Na celý průběh inaugurace budou dohlížet rovněž stovky policistů.

12:00 Oběd

Krátce po příjezdu se Pavel sejde s končícím prezidentem Milošem Zemanem a jeho manželkou Ivanou Zemanovou. Společně poobědvají ve Zlaté jídelně.

14:00 Začátek slavnostního ceremoniálu

Ve 14 hodin započne oficiální část obřadu. Slib prezidenta republiky bude Petr Pavel skládat při společné schůzi Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ve Vladislavském sále Pražského hradu, které se zúčastní všichni nejvyšší ústavní činitelé ČR. Zaujmou určená místa v první řadě.

V první řadě budou sedět předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová, předseda vlády ČR Petr Fiala, předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský a jeho choť Helena Rychetská.

Schéma příjezdu zvoleného prezidenta republiky a členů jeho rodiny na Pražský hrad. (6. března 2023)

O dvě minuty později poté dorazí i manželé Zemanovi v doprovodu manželů Klausových a Dagmar Havlové do Vladislavského sálu. První do sálu vstoupí Zeman se svojí manželkou Ivanou, posléze bývalý prezident Klaus s manželkou Livií a za nimi přijde manželka zesnulého exprezidenta Václava Havla Dagmar Havlová v doprovodu náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky.

Následně do Vladislavského sálu přinesou insignie Řádu Bílého lva, Řádu Tomáše Garrigue Masaryka a výtisku Ústavy ČR a za znění husitského chorálu Ktož jsú Boží bojovníci i historické prapory a zástavy.

Ve 14:10 dorazí do sálu zvolený prezident Pavel se svojí chotí Evou. O chvíli později bude poté do sálu přinesena státní vlajka a vlajka prezidenta za znění fanfár ze 4. věty symfonie 8 Antonína Dvořáka.

14:13 Složení slibu

Následovat bude zahájení společné schůze obou komor Parlamentu České republiky předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a složení předepsaného slibu prezidentem republiky. Zvolený prezident republiky posléze položí ruku na Ústavu ČR (ležící na stole, pozn. red.) a přečte/odříká text slibu, poté slib stvrdí podáním ruky předsedovi Senátu Parlamentu ČR. Poté usedne ke stolu a podepíše listinu s textem slibu.

Na náměstí budou instalovány obrazovky a bude tak zajištěn TV přenos ceremoniálu jak z Vladislavského sálu, tak i projev na III. nádvoří Pražského hradu - viz. plánek. (6. března 2023)

Po odříkání slibu zazní státní hymna České republiky a bude vypáleno současně 21 dělových salv. Ve stejný čas bude nad Pražským hradem také vytažena standarta prezidenta republiky.

14:22 Projev

Posléze bude mít zvolený prezident několikaminutový projev. Přibližně okolo 14:40 si vezme závěrečné slovo předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Pekarová Adamová a tím se také ukončí společná schůze obou komor Parlamentu ČR.

Po skončení schůze se rovněž odnesou historické prapory a zástavy z Vladislavského sálu opět za zvuku Dvořákovy symfonie. Zhruba ve 14:45 prezident s jeho chotí odejde ze sálu na III. nádvoří, kde prezident republiky pozdraví veřejnost. Na nádvoří budou instalovány také dvě obrazovky, kde bude k vidění přenos z ceremoniálu jak z Vladislavského sálu, tak i z Hradčanského náměstí.

15:10 Položení květin

Po pozdravu bude následovat položení květin u sochy Tomáše Garrigue Masaryka na Hradčanském náměstí. Vymezení prostoru zajistí policie. Nový prezident k soše přejde špalírem bojových praporů a na místo položí květiny se stuhou prezidenta republiky. Kytici mu podá ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky.

Po položení květin prezident republiky urovná stuhu, poodstoupí a ukloní se. Následně trubač Hradní stráže zahraje symbolickou „večerku“. V neposlední řadě se Pavel pozdraví s občany a ve Španělském sále se sejde s účastníky přátelského setkání u „číše vína“.

18:00 Uctění památky sv. Václava

Ve večerních hodinách se Pavel se svojí manželkou Evou Pavlovou přesune do svatováclavské kaple katedrály svatého Víta. Slavnost zakončí ekumenická modlitba za vlast a prezidenta. Pavel poté přejde do hlavní lodě katedrály, kde zahraje Česká filharmonie za řízení dirigenta Jakuba Hrůši Te Deum od Antonína Dvořáka.

20:10 Rozhovor pro ČT

Poslední událostí slavnostního dne bude živě přenášený rozhovor prezidenta Pavla pro Českou televizi z Vladislavského sálu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video