iDNES.cz spolu s Ústavem pro jazyk český připravil sérii kvízů z českého jazyka.

iDNES.cz spolu s Ústavem pro jazyk český připravil sérii kvízů z českého jazyka. | foto: Profimedia.cz

Přibyla princezna na váze? A princ zabil draka? Otestujte si češtinu

  • 183
Prázdniny jsou u konce. Děti oprášily školní brašny a míří zpátky do lavic. Kolik vědomostí jim zůstalo a co se naopak během letních měsíců vykouřilo z hlavy, si mohou otestovat v seriálu Zpátky do školy. Sérii kvízů z pravopisu či větné skladby připravil pro malé i velké iDNES.cz ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český.

Povinná branná výchova? Výkonný všestranný muž? Nepoužili jsme přespříliš „n“?

Své znalosti českého jazyka si čtenáři mohou prověřit v sérii pěti testů, které na úvod školního roku připravila redakce iDNES.cz společně s Ústavem pro jazyk český Akademie věd ČR.

Test z pravopisu

si můžete vyzkoušet zde

Úvodní kvíz se v deseti otázkách věnuje pravopisu. Prověří například znalosti vyjmenovaných slov, psaní tvrdého či měkkého „i“ v koncovkách jmen, či zdvojené „n“ v přídavných jménech.

V dalších dnech a týdnech pak budou následovat testy zaměřené vždy na jeden jazykový jev. Čtenáři tak budou moci otestovat své znalosti z tvarosloví, větné skladby či etymologie. Kvízy nabízí výběr z několika možností a následné vysvětlení, která možnost je správná a proč. Na konci každého testu každý čtenář dostane známku podle toho, jak si vedl.

Kromě kvízů z českého jazyka nabídne seriál Zpátky do školy také sérii testů z matematiky a všeobecného přehledu.

Vytvořte si rozvrh hodin s fotkou školáka a praktickými informacemi, který se vám bude hodit celý rok.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video