Inspektoři během týdne nenarazili na závažnější chyby při přípravě a prodeji masných směsí. Překvapilo je však, že některé firmy výrobu marinovaného masa přerušily, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
Podle Dubna to udělaly nejspíš proto, že věděly o nedostatcích. "Učinily tak pravděpodobně do doby, než nastaví dokonalejší kontrolní systémy, které možná rizika eliminují," míní mluvčí veterinářů.
Za všechny jmenoval prodejny řetězce Hypernova, které vlastní výrobu pozastavily do odvolání.
"Pro vyloučení možné chyby způsobené lidským faktorem jsme prozatím přerušili výrobu a prodej vlastních masných výrobků," vysvětlila Kateřina Černá, mluvčí společnosti Ahold. Hypernova nyní tyto produkty nakupuje od jiných dodavatelů.
Podle mluvčího Dubna jde s jistou nadsázkou říci, že chce-li si někdo pochutnat na grilovaném mase, udělá nejlépe, když si jej naloží a okoření sám.
Stížnost zaznamená i bezplatná linka
Rovněž doporučil, že v případě jakýchkoli pochybností při nákupu polotovarů se má zákazník informovat hned na místě a požadovat po prodejci vysvětlení.
Všichni nespokojení spotřebitelé se mohou obrátit na bezplatnou telefonickou linku ministerstva zemědělství. Číslo 800 100 199 přijímá 24 hodin denně podněty týkající se podezření z nezákonných praktik při prodeji potravin.
Ministerstvo slibuje, že všechny stížnosti předá kontrolním institucím. Za necelé čtyři dny ministerstvo dostalo 115 podnětů.
Hypernova a Meinl už dostaly pokuty
Potravinářská inspekce uložila koncem září pokutu společnosti Ahold. Ve dvou pražských prodejnách Hypernova zjistila kontrola u některých výrobků manipulaci s dobou trvanlivosti nebo chybějící údaj o době použitelnosti. - více zde
Ve stejné době inspektoři vyměřili pokuty i řetězci Julius Meinl. Provinily se provozovny v Praze a Táboře. V prodejně na Václavském náměstí inspektoři našli plesnivé polotovary italského pečiva a různé prošlé potraviny. - více zde
Krátce před tím ztrestali řetězec za prodej potravin s prošlými daty a jejich "znovuoživování" v Českých Budějovicích. - více zde