Hřebejk v žalobě tvrdil, že s bankou podepsal jednoroční kontrakt.

Hřebejk v žalobě tvrdil, že s bankou podepsal jednoroční kontrakt. | foto: 2Media

Hřebejk prohrál soud s bankou o odškodné 300 tisíc

  • 19
Pražský městský soud rozhodl, že Komerční banka nemusí Janu Hřebejkovi vyplatit odškodné 300 tisíc korun. Režisér ji žaloval za zásah do osobnostních práv. O další částce, kterou Hřebejk požaduje za údajné bezdůvodné obohacování banky, bude jednat obvodní soud.

Čtyřicetiletý režisér filmů Musíme si pomáhat, Pelíšky, Pupendo nebo Horem Pádem žaloval finanční ústav proto, že podle něj banka používala reklamní spot, v němž vystupuje, déle, než bylo určeno smlouvou.

"Žaloba na ochranu osobnosti se zamítá," prohlásila soudkyně Jaroslava Lobotková. Podle ní se neprokázalo, že by používání televizní a internetové reklamy porušilo Hřebejkova osobnostní práva.

Žalobu, ve které režisér požaduje 500 tisíc korun za údajné bezdůvodné obohacování, vyloučila soudkyně k samostatnému projednání. "Nejedná se o porušení autorského zákona, a proto věc nepřísluší tomuto soudu," uvedla.

Režisér v žalobě tvrdil, že s bankou podepsal jednoroční kontrakt, podle peněžního ústavu ale některé části smlouvy byly uzavřeny na dva roky. Podle advokáta KB Filipa Wintera se jednalo zejména o článek o využití reklamních spotů v televizi a na internetu.

Jeden, nebo dva roky?
Hřebejkův obhájce Petr Ostrouchov u soudu řekl, že některé články smlouvy byly v rozporu. Poukazoval především na to, že listina povoluje bance využití režisérova jména, tváře a dalších osobnostních prvků na dobu jednoho roku.

"Smlouva dává k témuž na jednom místě souhlas na jeden rok a na jiném na dva roky. Můj klient se domníval, že souhlas dává na jeden rok," uvedl.

Podle soudkyně byl kontrakt logický. Zamítla proto žádost žalobce na výslech dalších svědků.

Ostrouchov neřekl, zda bude proti rozsudku podávat odvolání. Nejprve se prý musí poradit s Hřebejkem.

Režisér se v reklamě objevoval od listopadu 2004, smlouvu s ním uzavřela banka v srpnu. V kampani se ve čtyřech spotech představili kromě režiséra také ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk, olympijská medailistka Kateřina Kůrková a majitel rodinného pivovaru Stanislav Bernard. Reklamu režíroval David Ondříček.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video