Bývalý radní Brna-střed Jiří Švachula

Bývalý radní Brna-střed Jiří Švachula | foto: Profimedia.cz

Hnutí ANO vrátí Švachulovi a Liškutinovi darované peníze, sdělil Richter

  • 14
Hnutí ANO vrátí peníze, které mu jako dary věnovali v posledních letech bývalý radní Brna-středu Jiří Švachula a bývalý místostarosta městské části Brno-Ivanovice Petr Liškutin. O kroku jako první informoval web Seznam zprávy. Oba bývalí členové hnutí byli obviněni a jsou ve vazbě kvůli podezření z manipulace radničních zakázek.

Švachula podle výroční zprávy ANO v roce 2018 přispěl hnutí třiceti tisícmi korunami a v předchozích letech dalšími 155 tisíci, Liškutin daroval v minulém roce ANO sedm tisíc korun. Všechny dary plánuje ANO, podle hlavního manažera hnutí Jana Richtera, nyní vrátit.

„Když vylučujeme lidi z hnutí, nebo odcházejí sami, tak peníze běžně nevracíme. Nemáme však zapotřebí být spojováni s někým, kdo by poškozoval naše dobré jméno. Nevracíme takto peníze poprvé, již dříve jsme je vraceli jedné firmě s pochybnou minulostí,“ řekl iDNES.cz Richter.

Policie na začátku března 2019 zasahovala na radnici městské části Brno-střed. Zajímala se především o zakázky investičního odboru, který politicky spadal pod Švachulu a vedl ho Liškutin.

Policie viní devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí skončilo ve vazbě včetně Švachuly a Liškutina. Těm hrozí 10,5 až 16 let vězení. Zbylí čtyři jsou na svobodě a někteří z nich spolupracují s policií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video