Gross: Změny ve vládě možná žádné nebudou

- Předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Stanislav Gross, který ještě před nedávným stranickým sjezdem vystupoval jako oponent předsedy Miloše Zemana, bere dnes iluze všem, kdo se těší na změny v Zemanově vládě.
"Možná žádné nebudou," říká.
Gross totiž nevidí žádné velké prohřešky, za které by měl některý z členů vlády zaplatit ztrátou místa.
"Nelze říct, že problémy nejsou a že všichni ministři jsou skvělí. Jsou ministři, kteří mohou být vnímáni jako problémoví, ale snažím se rozlišovat to, co si o jednotlivých ministrech přečtu v novinách, a co vím, že odvádějí. Je otázka, jestli není lepší ministr, o kterém si každý den v novinách přečtu, že udělal nějaké rozhodnutí, které je kritizované, než ten, o kterém se nedozvím, že vůbec něco udělal."

Přesto si myslíte, že premiér po roce žádného z členů vlády neodvolá?
V tomto směru do něj nikdo nevidí. Ale myslím, že vážně není vyloučeno, že k žádným změnám nedojde.

Nenaznačilo ani víkendové jednání vašich poslanců a členů vlády, že by některý z ministrů byl takříkajíc zralý na odchod? Že by byl kritizován více než ostatní?
Na onom zasedání jsme se ani okrajově nezabývali personálními změnami ve vládě. Mluvilo se o problémech, které samozřejmě spadají do působnosti některých resortů, ale těžko to lze interpretovat jako nějaký tlak či náznak, že by mělo dojít k výměně toho či onoho ministra.

Jaké resorty jste nejvíce kritizovali? Co jim vyčítáte?
Shodli jsme se, že některá očekávání nejsou naplněna, že některé zákony již mohly být předloženy do Poslanecké sněmovny.
Jde třeba o finanční policii, finanční prokuraturu, slibovali jsme rovněž zavedení trestního stíhání ve věci, trestnost nedbalostních hospodářských deliktů a tak dále. To není splněno. Kdyby se razantněji šlo po těchto konkrétních věcech, veřejnost by viděla, že sliby, které jsme dávali před volbami, myslíme vážně.

Výhrady, které jste uvedl, se zrovna týkají resortu financí a spravedlnosti.
To jsou ale jenom příklady. Nechci to personifikovat, protože my jsme se takhle dotkli prakticky všech ministerstev a rozhodně to nelze interpretovat jako tlak na odchod všech ministrů.

O případné rekonstrukci vlády se nezmínil ani premiér?
Ne. Z jeho úst ani od nikoho jiného nic takového nepadlo.

Nezahráváte si s trpělivostí odborářů? Dobře víte, že už chtějí vidět některé ministry odcházet.
Odboráři mohou být netrpěliví, ale musí být realisté. Za to, že se za půl roku nepodaří řešit problémy, které se zde vršily léta, nelze stínat hlavy. Dovedu tyto námitky odborářů pochopit, ale to neznamená, že by se jimi měla sociální demokracie řídit.
Nemyslím, že by to premiéra Zemana nějak ovlivnilo.

Premiér Miloš Zeman nedávno prohlásil, že bilance vlády zatím není tak špatná, neboť dvě třetiny návrhů zákonů jí v Poslanecké sněmovně procházejí. Je to dobrá bilance?
U toho, co vláda předložila jako skutečně důležité věci, je úspěšnost docela slušná - na to, že jde o vládu, která se opírá jen o čtyřiasedmdesát poslanců.
Úspěchem je schválení rozpočtu, přijetí některých prvotních zákonů, které se týkají důchodové reformy, třeba penzijní připojištění a z něj vyplývající novela daně z příjmu právnických i fyzických osob. Jsou ale i normy, které jsou pro nás důležité a neprošly. A to nelze hodnotit jinak než jako neúspěch. Jeden z nich je novela zákona o sociálním pojištění. Ukazuje se ale, že řádné předjednání zákonů a reflektování možných požadavků jiných stran dává šanci, aby se prosazovaly návrhy, které jinak mohou být velmi konfliktní.

Jak taková předjednání v praxi vypadají? Vy se jich jako předseda poslanců ČSSD jistě účastníte.
Nepochybně je zapotřebí vycházet z výroků politiků, které běžně prezentují, a v některých ohledech - pokud to nejde vyloženě proti principům naší politiky - zohlednit je v návrzích zákonů. Nevidím na tom nic špatného, byť se to někdy nazývá jako politické kupčení

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video