Pavel Štefka se dohodl s premiérem, že se ujme funkce konzultanta vedoucího Úřadu vlády Jana Nováka.

Pavel Štefka se dohodl s premiérem, že se ujme funkce konzultanta vedoucího Úřadu vlády Jana Nováka. | foto: Josef Vostrálek

Generál Štefka se stane konzultantem na Úřadu vlády

  • 21
Bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka nastoupí od začátku září do funkce konzultanta vedoucího Úřadu vlády Jana Nováka. Na starosti bude mít bezpečnostní otázky. Informovala o tom mluvčí vlády Jana Bartošová. Štefka se na tom dohodl s premiérem Mirkem Topolánkem.

Štefka se měl původně stát velvyslancem v Uzbekistánu, z diplomatické mise ale nakonec sešlo. Štefka, který je spolužákem Topolánka z vojenského gymnázia, byl v poslední době spojován s několika spornými kauzami.

Vláda proto v květnu podle neoficiálních informací doporučila prezidentu Václavu Klausovi, aby již schváleného Štefku z diplomatické funkce odvolal. - čtěte Štefka doplatil na korupční aféru, vláda mu odmítla svěřit ambasádu

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová tehdy řekla, že ministr Karel Schwarzenberg obecně nechce, aby se jména velvyslanců zmiňovala v souvislosti s kontroverzními kauzami.

"Pan ministr je toho názoru, že velvyslanec reprezentuje Českou republiku. A nechce riskovat, aby se jeho jméno objevovalo v soudních síních v souvislosti s kontroverzními kauzami," uvedla mluvčí. Generál měl smlouvu na ministerstvu zahraničí do konce srpna.

Štefka stál v čele generálního štábu v letech 2002 až 2007. V této době podle médií na štábu vznikaly černé fondy. Z podvodně získaných 17,5 milionu korun se prý pořádaly večírky, rozdávaly luxusní dary, platily drahé dovolené a kupovala se výbava pro důstojníky a generály.

Generál několikrát popřel, že by se podílel na organizovaní černých fondů na štábu nebo bral úplatky. Uvedl také, že neměl kontrolní pravomoc v ekonomické oblasti. S tím však nynější vedení ministerstva obrany nesouhlasilo.

Štefku již dříve prověřovala Inspekce ministryně obrany. Podle tisku z vyšetřování vyplynulo, že neoprávněně čtvrt roku pobíral příspěvek na bydlení. V březnu Štefka více než 33 500 korun, jež dostal neoprávněně, vrátil.

Vojenská policie také zkoumala, zda nespáchal trestný čin a zda věděl, že peníze dostal neoprávněně. Štefka pobíral příspěvek na bydlení i tři měsíce poté, co generální štáb opustil. - čtěte Bývalý generál Štefka musel armádě vrátit desetitisíce

V lednu MF DNES informovala o tom, že Inspekce ministryně obrany prověřuje, zda se Štefka protizákonně neobohatil o 600 tisíc korun. Údajně pobíral příspěvek na bydlení a současně pět let bydlel ve služebním bytě.

Ze zákona přitom vyplývá, že voják, který žije ve služebním bytě, nemá nárok na příspěvek 10 tisíc korun měsíčně - a právě ten Štefka dostával. - čtěte Inspekce vyšetřuje, zda se generál Štefka protizákonně neobohatil

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video