Osvobozená Ingrid Betancourtová (3. července 2008)

Osvobozená Ingrid Betancourtová (3. července 2008) | foto: Reuters

Forum 2000 v Praze přivítá i slavnou zajatkyni Ingrid Betancourtovou

  • 3
Do Česka přiletí politička Ingrid Betancourtová, vysvobozená letos v červenci po šesti letech zajetí z rukou povstalců v kolumbijské džungli. Bývalá kandidátka na prezidentku Kolumbie se zúčastní konference Fórum 2000. Přijede také například Garry Kasparov. Dalajlama se omluvil ze zdravotních důvodů.

V pořadí už dvanácté Forum 2000 proběhne v Praze 12. až 14. října za účasti osmi desítek osobností z celého světa. Jeho letošní téma zní "Otevřenost a fundamentalismus v 21. století".

A hlavním magnetem setkání bude právě Betancourtová. Příběh kolumbijsko-francouzské političky, kterou v roce 2002 unesli marxističtí povstalci z hnutí FARC, obletěl svět počátkem letošního července. To se Betancourtová dostala na svobodu díky lsti kolumbijské armády.

Vojáci tehdy použili neoznačený vrtulník a přesvědčili rebely, že k nim patří a mají rozkaz převézt Betancourtovou a další rukojmí do jiného tábora v džungli. Půl roku po objevení fotografií, na nichž zajatá a pohublá Betancourtová s beznadějí v očích hledí do země, vyvolala záchrana političky obrovský zájem médií i veřejnosti po celém světě. - více o záchraně Betancourtové čtěte zde

Kasparov, Kasjanov, Wolfowitz, Etzler...
Plejáda osobností, které se sejdou v Žofínském paláci, bude tradičně bohatá. Kromě Betancourtové přislíbila účast řada ruských opozičních politiků včetně šachisty Garryho Kasparova, ekonoma Grigorije Javlinského a expremiéra Michaila Kasjanova. Přijet má i bývalý šéf Světové banky Paul Wolfowitz.

Dalajlama, tibetský duchovní vůdce a tradiční host konference, letos nepřiletí kvůli zdravotnímu stavu.

Česko kromě Václava Havla bude mít reprezentaci i díky novináři Tomáši Etzlerovi či ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Dorazit má i bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar.

Název "Otevřenost a fundamentalismus v 21. století" vysvětlil spoluzakladatel Fora 2000 a český exprezident Václav Havel.

"Každý rok pečlivě zvažujeme, jaké bude hlavní téma konference. Letošní téma odráží jev, který je pro vývoj lidských dějin přirozený, ale z pohledu naší doby se zdá, že nyní vystupuje do popředí více než kdykoliv v minulosti,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video