Ve žluté vestě dorazil do Sněmovny poslanec ČSSD, bývalý místopředseda strany...

Ve žluté vestě dorazil do Sněmovny poslanec ČSSD, bývalý místopředseda strany Jaroslav Foldyna. Chtěl tak podpořit protesty ve Francii. | foto: Twitter Jaroslava Foldyny

Foldyna ve žluté vestě ve Sněmovně podpořil protesty ve Francii

  • 146
Ve speciálním úboru, žluté pracovní vestě, dorazil do Sněmovny poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Hnutí „Žluté vesty“ vnímám jako protest Evropanů proti těm, kteří sami sebe vidí jako elity a kteří se dívají na obyčejné Evropany jako na otroky, jako na tažné koně bez vlastní vůle, vlastních zájmů a vlastní identity,“ uvedl Foldyna.

„Vyjadřuji své sympatie k hnutí „Žluté vesty“,“ uvedl Foldyna. Ve Francii se žlutými vestami lidé protestují proti prezidentu Emmanuelovi Macronovi a rostoucím životním nákladům.

„Kolega Foldyna dneska přišel ve žluté vestě. Bohužel je poslanec, takže ho módní policie nemůže zadržet,“ komentoval to na Twitteru poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Hnutí žlutých vest vzniklo na protest proti zvyšování daní na pohonné hmoty. Lidem, kteří se k demonstracím přidávají, vadí i nízké příjmy a rostoucí životní náklady.

Francouzská vláda od zvyšování daní na benzin a naftu upustila, to ale protesty nezastavilo. O víkendu se do nich zapojilo přes 130 tisíc lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video