Fischerova vláda poprvé ztratila část důvěry. Pořád se ale mezi institucemi drží na špici.

Fischerova vláda poprvé ztratila část důvěry. Pořád se ale mezi institucemi drží na špici. | foto: ČTK

Fischerova vláda u lidí poprvé ztratila část důvěry, ukázal průzkum

  • 47
Vláda premiéra Jana Fischera už není u lidí tak oblíbená jako v minulých měsících. Ukazuje to výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění. I nadále se však s 68procentní důvěrou řadí na první místo mezi státními institucemi.

Důvěra v březnu klesala čtyřem ze šesti sledovaných institucí. Polepšil si pouze Senát, stejně lidí jako minule věřilo svým obecním zastupitelům. "Vládě častěji důvěřovali zejména lidé s vyšší životní úrovní a vysokoškoláci," píše se ve zprávě o výzkumu.

Nejhůře u občanů dopadla Sněmovna, která se v důvěře přiblížila ke svému dnu z jara minulého roku. Tentokrát poslancům věřilo 17 procent občanů, před rokem to bylo 16.

Dlouhodobě stabilní pozici si drží u lidí pouze prezident Václav Klaus, jemuž v březnu věřily dvě třetiny obyvatel. Naopak pozice krajských a obecních zastupitelstev i obou komor parlamentu se v očích voličů dlouhodobě zhoršuje.

Češi jsou také stále většími kverulanty ohledně celkové politické situace. V březnu s ní nebylo spokojeno 66 procent lidí, naopak spokojenost jich vyjádřilo pouze 23 procent. Mezi ně patří lidé, kteří považují za dobrou svoji životní situaci a přívrženci ODS. Naopak nespokojenců je nejvíce mezi komunisty, lidmi nad 60 let a občany se špatnou životní úrovní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video