Uškrcená matka miminka či zastřelená v hotelu. I letos ženy umíraly rukou mužů

  • 167
V roce 2023 bylo zavražděno 21 žen svým partnerem nebo příbuzným. Většinou se jednalo o eskalaci probíhajícího domácího násilí. Policie však stále případy takzvaných femicid samostatně neeviduje, stejně tak ani případy, kdy žena zabije muže. Jednotlivé příběhy tak sledují neziskové organizace. Přečtěte si o nich.
ilustrační snímek

„Jedná se o vraždy žen v důsledku toho, že to jsou ženy. Často bývají zavražděné, protože se rozhodnou násilného partnera opustit. Někdy bohužel následuje i to, že partner zabije nejen ženu, ale i jejich společné dítě. Loni bylo takto zabito osm dětí,“ přiblížila pojem femicida spoluzakladatelka organizace ROSA Zdena Prokopová.

Rozsekaná, ušlapaná, uškrcená. Brutálně zabitých žen rok od roku přibývá

Přestože je pachatelem většinou partner, v některých případech jsou jimi i jiní příbuzní, například synové žen. ROSA pravidelně mapuje příběhy zavražděných žen v rámci projektu Silent Witness (Tiché svědkyně).Projekt v roce 1990 odstartovala ve státě Minnesota iniciativa umělkyň, které si připomínaly život 26 žen, které zavraždil jejich partner.

Policie stále případy femicid jako samostatné kategorie neeviduje. K začátku listopadu však zaznamenala 1 377 případů domácího násilí a vykázala 1 084 osob. Letos v září ROSA vystavila červené sochy, které zavražděné ženy znázorňují, a to i v Poslanecké sněmovně pod záštitou poslance Michala Zuny.

„Domácí násilí je bohužel stále téma zlehčované a odsouvané na vedlejší kolej. Osvěta je nutná na všech úrovních – společenské, legislativní i soudní. Ve Sněmovně nás čeká finalizace redefinice znásilnění, složité debaty nad Úmluvou o prevenci a potírání násilí vůči ženám nebo nad ukotvením legislativního pojetí domácího násilí,“ uvedl Zuna.

Prokopová potvrzuje, že je nutné zmíněnou úmluvu ratifikovat, což by pomohlo zlepšit podmínky pro oběti domácího násilí. V praxi je pak nutné otevřít více azylových domů a krizových center, aby se mohly před násilníky uchýlit do bezpečného prostředí.

Klára M., 33 let, zastřelená v hotelu

V únoru se Klára M. z Liberce nevrátila ze služební cesty. Následně byla nalezena zastřelená v pražském hotelu Grandior v centru Prahy. Policie začala pátrat po Petrovi K.

„Zřejmě to byl její expřítel. Hledal ji tady před časem u kolegyně. Minimálně to byl její stalker a policie o tom věděla, protože (Klára) nahlásila, že se bojí,“ popisuje žena, která Kláru M. znala z krajské nemocnice v Liberci, kde pracovala.

Za vraždou v hotelu byl stalking. Oběť už dřív hlásila, že ji muž pronásleduje

Petr K. měl problémy s gamblerstvím a dluhy, svému otci podle jeho sousedů chtěl i prodat dům, aby měl na splácení. Byl po třech dnech pátrání nalezený mrtvý v hotelu v polské Wroclavi, kde spáchal sebevraždu.

Žena, 27 let, ubitá

V dubnu na Jičínsku napadl třiadvacetiletý muž svou partnerku, zasadil jí několik desítek úderů kovovým nástrojem. Policisté pachatele zanedlouho zadrželi.

Podle informací CNN Prima NEWS přivolal zraněné ženě záchranku právě její partner a údajně tvrdil, že v takovém stavu už přišla domů odjinud. Podle zdroje obeznámeného s případem měla žena na těle i starší podlitiny, zraněné ruce a na několika místech byla popálená.

Muž zasadil partnerce desítky úderů kovovým nástrojem, je obviněný z vraždy

„Žena na následky zranění přes veškerou snahu záchranářů na místě zemřela,“ sdělila mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

V domku s dvojicí žila podle CNN Prima NEWS i jejich sedmiměsíční dcera, o ni se postaraly sociální pracovnice a poté příbuzní zemřelé ženy. Sousedé rodinu téměř neznali, přistěhovala se asi dva týdny před činem.

Vedoucí odboru obecné kriminality krajské policie na Vysočině Pavel Kubiš informoval o zadržení pachatele vraždy ženy v Chotěboři.

Žena, 30 let, uškrcená

Policie v únoru žádala veřejnost a média o pomoc s identifikací mrtvé ženy, kterou nalezli ležet u bytového domu v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. Měla velmi nápadné tetování na rukou a zádech.

Policie po pachateli pátrala tři dny. Šlo o pět let mladšího muže z Chotěboře, který se ke svému činu přiznal. „Tělo bylo částečně obnažené, nicméně se na první pohled nedalo určit, zda se jednalo o násilnou smrt. Povolán byl samozřejmě soudní znalec, který se k tomu přikláněl. Řekl nám, že jsou tam patrné drobné známky možného cizího zavinění,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality policie na Vysočině Pavel Kubiš.

Vrah ženy v Chotěboři bydlel v domě, u kterého oběť ležela. Policii se přiznal

Totožnost ženy se snažili kriminalisté zjistit s pomocí veřejnosti. „Její tetování jsme konzultovali i s tatéry. Ti nám řekli, že zrovna tento typ není ničím výjimečný, o čemž svědčilo i množství reakcí od veřejnosti. Vše jsme museli prověřovat. Tlačil nás čas,“ pokračoval Kubiš s tím, že na těle zavražděné byly zjevné stopy nedávného porodu, a tedy vyvstaly i obavy o bezpečí dítěte.

Žena měla několikaměsíčního syna, o něhož se však starala babička. Pachatel později přiznal, že ženu usmrtil a poté vynesl tělo ven, kde ho odložil do křoví. Jeho motiv vyšetřovatelé neupřesnili.

Žena, 42, ubitá

V únoru ve svém bytě na Sokolovsku zemřela po napadení známým dvaačtyřicetiletá žena. Zásahová jednotka pachatele dopadla. Byl jím muž, kterého žena znala a bydlel poblíž ve stejném městě.

Žena ze Sokolovska po napadení ve svém bytě zemřela. Policie podezřelého dopadla

Samotnému útoku podle kriminalistů předcházela hádka ohledně toho, jak získat drogy. Po slovním konfliktu měl muž ženu fyzicky napadnout.

„Několikrát ji udeřil do hlavy tvrdým předmětem. Bezvládné tělo pak přikryl v bytě dekou a z místa odešel,“ uvedl mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Ženy, 30 a 22 let, zabitá a zraněná před dětmi

V domě poblíž křižovatky Táboritské a Olšanské ulice v Praze se v srpnu stal násilný skutek s tragickým koncem. Muž se v bytě pokusil zabít dvě příbuzné, jedna z nich útok nepřežila, druhá byla vážně zraněná. Konflikt se odehrál v domě, kde jsou i sociální byty. Podle CNN Prima News útoku přihlížely malé děti.

Muž na Žižkově usmrtil příbuznou, další ženu zranil. Policie ho zadržela

Mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová uvedla, že na místě zasahovaly dvě posádky se dvěma lékaři. Jednu z žen se přes veškerou snahu nepodařilo zachránit a na místě zemřela, druhá žena byla uvedena do umělého spánku a v kritickém stavu převezena do nemocnice.

Incident se odehrál v sedmém patře domu, jehož některé byty jsou určeny pro sociálně slabší občany. Přibližně třicetiletý muž usmrtil svoji zhruba stejně starou partnerku a těžce zranil její přibližně dvaadvacetiletou kamarádku. To vše se mělo odehrát v přítomnosti malých dětí, kvůli nimž byl na místo povoláni zástupci odboru sociální péče.

Adriana, 42 let, zastřelená

V září byla z jednoho bytu v Dalovicích na Karlovarsku slyšet hluk a střelba, což ohlásili sousedé na linku 158. Na místo okamžitě vyrazilo několik policejních hlídek a povolána byla také zásahová jednotka z Prahy přepravovaná vrtulníkem. Na místo ale už nedorazila.

Muž zabil matku tří dětí a ujel autem. Pak si sám prostřelil hlavu

„Po příjezdu policisté v bytě nalezli dvaačtyřicetiletou ženu bez známek života. Následně zjistili, že k bytu ženy měl přijít její bývalý dvaapadesátiletý partner s úmyslem ji usmrtit. Vstoupil do bytu a ženě způsobil vážná střelná poranění na různých částech těla, jimž na místě podlehla. Poté měl muž, aniž by se zajímal o její zdravotní stav, utéct,“ uvedl krajský mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Podle informací iDNES.cz měla zastřelená žena, která pracovala na dalovické poště, tři děti, z toho dvě nezletilé. V době tragické události na místě nebyly, se svým otcem žijí v jiné obci na Karlovarsku. Zbraň, z níž pachatel střílel, neměl legálně.

Na hřbitově v Pohoří na Šumavě nalezl turista mrtvé tělo, kriminalisté případ vyšetřují jako vraždu (30. října 2023)

Žena, 39 let, zastřelená

Tělo ženy s několika střelnými ranami nalezl v říjnu turista na hřbitově v Pohoří na Šumavě na Českokrumlovsku. Kriminalisté její smrt vyšetřují jako vraždu. Podle rakouských médií je z činu podezřelý její partner, kterého policie Dolního Rakouska o pár dní později našla rovněž mrtvého.

Tělo podezřelého 34letého muže rakouská policie nalezla ve stodole u města Langenlois, řekl agentuře APA mluvčí policie Johann Baumschlager. V oblasti policie předtím spustila rozsáhlou pátrací akci, do které se zapojily i zásahové jednotky a vrtulník.

Smrt ženy nalezené na hřbitově se vyšetřuje jako vražda, podezřelý je také mrtvý

Portál Salzburger Nachrichten uvedl, že podezřelým mužem je 34letý partner o pět let starší majitelky stáje z okresu Zwettl. Žena byla nejprve nahlášená jako pohřešovaná. Po nálezu na hřbitově policisté našli střelné rány v jejím těle.

Podle Salzburger Nachrichten byla zavražděná členkou okresního vedení Svobodné strany Rakouska (FPÖ), která bývá označovaná jako krajně pravicová. Loni v únoru ve městečku Horn uspořádala demonstraci proti nátlaku nechat se očkovat proti covidu-19. Protest, na který přišlo 250 lidí, prý tehdy městečko ochromil. Podle některých rakouských médiích byl podezřelý rovněž členem této strany.

Kateřina M., rozčtvrcená synem svého partnera

Pražští kriminalisté objevili v září tělo Kateřiny M. několik desítek metrů pod hladinou Slapské přehrady. Rozčtvrcenou ženu tam ukryl v zatížených pytlech 39letý syn jejího partnera. Vražda se stala už v únoru v jedné z vil v Jevanech u Prahy, kde žena s partnerem a jeho synem bydlela.

Psi vyčenichali ženu na dně Slapské přehrady, mrtvolu našel podvodní dron

Vše začalo oznámením o pohřešování poškozené, která se přestala ozývat svému obchodnímu partnerovi, což bylo neobvyklé. Kriminalisté proto začali ženu hledat a postupem času začali zjišťovat podezřelé souvislosti, mezi kterými byly i pochybné výpovědi partnera pohřešované a jeho syna.

Také zjistili, že z jejího účtu zmizel jeden a půl milionu korun. Muže policie obvinila z vraždy ze zištných důvodů a dalších tří trestných činů, hrozí mu až výjimečný trest.

Další zavražděné ženy

Sedmapadesátiletá žena byla zavražděna násilným způsobem v Turnově na Semilsku. Podle mluvčí policie Ivany Balákové byla s pachatelem v blízkém rodinném poměru (21. únor 2023).

Čtyřicetiletá žena byla zastřelena ve Svitávce na Blanensku. Podle jedné svědkyně bývalý partner neunesl rozchod a zastřelil nejen ji, ale i jejího 21letého syna (12. dubna 2023).

Za dvojnásobnou vraždu ve Svitávce hrozí muži doživotí, snažil se utéct

Kvůli chorobné žárlivosti napadl padesátiletý Slovák svou 47letou partnerku v Boňkově na Přerovsku. Pobodal ji šroubovákem, jí se ale podařilo utéci do nedaleké restaurace, kde jí přivolali pomoc. Takové štěstí ale neměla její rodina, patnáctiletého syna a 77letou matku se stejně starým partnerem útočník zastřelil nelegálně drženým samopalem. Pachatel se pak zastřelil v nedalekém lese. (15. dubna 2023).

Zdeňka (59) byla ubodána svým partnerem na Rokycansku. Pětašedesátiletý muž svou družku bodl devětkrát nožem do hrudníku. Nůž pak muž vhodil do rybníka (22. května 2023).

Sedmatřicetiletou ženu ubodal její 38letý partner na Hradecku. Její tělo pak naložil do auta, se kterým naboural do stromu. Vozidlo začalo hořet. Sám muž náraz také nepřežil (10. listopadu 2023).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video