ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: montáž: Pavel Kasík, Technet.cz, Profimedia.cz

Jsou Češi takoví hlupáci? Více než půlka jich naletí fake news opakovaně

  • 314
Více než polovina Čechů naletěla několikrát takzvaným fake news, tedy falešným zprávám. Větší podíl lidí, kteří jim opakovaně uvěřili, je v Egyptě, Nigérii nebo Číně. Na fake news Češi naráželi nejčastěji na webech nebo sociální síti Facebook. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos z loňského října.

Aspoň jednou uvěřilo nějaké falešné zprávě 94 procent dotázaných Čechů a vícekrát jí naletělo 55 procent Čechů. Světový průměr lidí, kteří opakovaně uvěřili falešným zprávám, činí 44 procent.

Dezinformační weby by měly být označeny podobně jako cigarety, říká expert

Největší podíl lidí, kteří vícekrát naletěli fake news, je v Egyptě, a to 60 procent. Nejméně jich bylo z 26 zemí, kde Ipsos průzkum prováděl, v Pákistánu - 26 procent. Například v Německu přiznalo, že opakovaně uvěřilo falešným zprávám 29 procent lidí, v Polsku třetina a v USA 36 procent lidí. Míra uvěření fake news v Česku je tak výrazně vyšší než ve většině ostatních zemí, uvedla Markéta Kneblíková z Ipsos.

Na nějakou falešnou zprávu narazily čtyři pětiny Čechů. Zhruba tři čtvrtiny zaznamenaly fake news na nějakých webech nebo Facebooku. Téměř polovina dotázaných z Česka uvedla, že kvůli falešným zprávám méně věří médiím, a více než čtvrtina lidí věří méně vládě a vládním institucím. Pětina lidí kvůli falešným zprávám omezila využívání sociálních sítí a několik procent Čechů si kvůli fake news zrušilo účet na Facebooku.

Změna chování na internetu za poslední rok

Ipsos také zjišťoval, jestli se Češi obávají o své soukromí na internetu. Obavy vyjádřily dvě třetiny dotázaných a zhruba čtvrtina uvedla, že má o své soukromí větší strach než v předchozím roce. I tak jsou obavy Čechů o soukromí na internetu nižší než v jiných zemích, nicméně jsou podle Kneblíkové obdobné jako u obyvatel v Německu a Polsku. Spolu s Německem pak Česko patří mezi země, které zaznamenaly nejnižší nárůst obav u svých obyvatel.

Obavy o soukromí na internetu má v Německu 68 procent a v Polsku 70 procent. Světový průměr podílu lidí obávajících se o soukromí na síti činí 78 procent a třeba v Egyptě, Hongkongu nebo Indii přesahuje 90 procent.

Stává se to i vám, že opakovaně věříte zprávám, které se nakonec ukážou jako falešné?

celkem hlasů: 1370
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 6. února 2020. Anketa je uzavřena.

Výrazně větší nebo větší obavy o soukromí na internetu má proti předchozímu roku podle zjištění Ipsos 27 procent Čechů a 26 procent Němců, což je mezi sledovanými zeměmi nejnižší zjištěná hodnota. V Polsku se o své soukromí obávají více než loni dvě pětiny dotázaných.

Také vy naletíte na falešné zprávy. Šíří se díky zákeřné „chybě“ mozku

Kvůli těmto obavám většina Čechů uvedla, že například neotevírá e-maily od lidí, které nezná. Téměř polovina lidí v Česku v poslední době i častěji používá antivirové programy nebo více přemýšlí nad tím, co zveřejní na internetu. Několik procent lidí omezilo využívání internetu a čtvrtina Čechů pravidělně mění hesla.

Průzkum prováděla mezinárodní technologická a konzultační společnost Ipsos loni v říjnu v 26 zemích. V Česku se ho zúčastnilo 1 009 lidí ve věku 18 až 65 let.

Fake
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video