Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvo lidem v exekuci vzalo tisíce měsíčně. Žene je k práci načerno

  17:08
S růstem cen rostou i příspěvky pro lidi v tíživých situacích. Od ledna se tak zvedla částka, která zůstává lidem v exekuci. Ministerstvo spravedlnosti nicméně růst nakonec zbrzdilo a zadlužené rodiny připravilo o více než tři tisíce měsíčně. Dle odborníků výše minima vede k práci načerno, žene lidi do dluhových spirál a připravuje stát o desítky miliard.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jedenáct tisíc na měsíc. Tolik zbývalo lidem v exekuci z výplaty v roce 2022 na běžné výdaje jako je bydlení, voda, elektřina, jídlo nebo oblečení poté, co si část příjmů strhl exekutor. Při současných cenách by se nedoplatili – meziroční inflace činí asi 15 procent. Proto mělo takzvané nezabavitelné minimum od nového roku stoupnout na 15 500, pro dlužníky-rodiče až na 20 500 korun. Ministerstvo spravedlnosti ale navýšení zkrotilo.

Místo pošťáka zazvoní exekutor. Riziko, které nese novela exekučního řádu

Lidem v exekuci nově na měsíc zůstane 13 500 korun, pokud mají děti tak 17 tisíc. Dle expertů je minimum nastavené špatně a vede lidi do šedé ekonomiky.

„Problém nízké nezabavitelné částky vede prokazatelně k plné či částečné práci načerno, protože lidé v exekuci nejsou často schopni pokrýt své životní náklady. To má dopady na státní rozpočet v řádu desítek miliard korun ročně,“ říká Radek Hábl, ekonom a autor projektu Mapa exekucí.

Vytlačeni ze systému

Samotný výpočet nezabavitelného minima se odvíjí od stanoveného životního minima a takzvaných normativních nákladů na bydlení. Ty se kvůli inflaci, energetické krizi a celkovému zdražování letos zvyšovaly. Podle toho mělo růst i nezabavitelné minimum. Ministerstvo ale zasáhlo přenastavením mechanismu, kterým se minimum vypočítává.

„Cílem novely bylo vyrovnat postavení povinných a oprávněných při provádění srážek ze mzdy,“ vysvětluje mluvčí resortu Marcela Nevšímalová. Podle jejích slov navýšení bylo i tak o polovinu větší oproti lednu minulého roku.

Podle údajů exekutorské komory mělo na konci loňska 667 500 lidí celkem 4,1 milionu exekucí. Průměrná vymáhaná částka činila 488 500 korun. Od loňského ledna do konce září přibylo 327 300 nových exekučních řízení.

„Není správné, aby si ministerstvo účelově měnilo způsob výpočtu nezabavitelné částky jen proto, že má pocit, že roste příliš. Dává tím signál, že lidem v exekuci rostou životní náklady méně než ostatním,“ říká Hábl. Nové nastavení je však podle Hábla nakonec dobrým kompromisem. Ministerstvo spravedlnosti totiž původně navrhovalo, aby částka rostla ještě méně.

S tím souhlasí i Daniel Hůle, vedoucí programu Dluhové poradenství organizace Člověk v tísni. „Je to špatný krok, nicméně jde o kompromisní variantu oproti původnímu záměru ministerstva spravedlnosti,“ upozorňuje.

Kromě práce na černo má navíc podle expertů nízká výše nezabavitelné částky i další negativní důsledky. Například to, že lidem nezbude, než si na život dál půjčovat. A tím se dostávat do dalších exekucí. „To potvrzují i oficiální statistiky, kdy drtivá většina dlužníků čelí více exekucím současně. Až půl milionu lidí má 3 a více exekucí, z toho 160 tisíc dokonce více než 10 exekucí,“ vysvětluje Hábl.

Ne na každého dopadá inflace stejně

Meziroční inflace činí podle údajů Českého statistického úřadu asi 15 procent. Ta je ale vypočítána podle indexu spotřebitelských cen, tedy průměrné úrovně cen výrobků a služeb, které spotřebovává průměrná domácnost.

Právě osoby v exekucích ale většinou nemají stejné spotřebitelské návyky jako tato modelová průměrná domácnost. Na rozdíl od ní utrácí větší část svého příjmu na základní potřeby, jako jsou potraviny, nájem či energie. A právě cena těchto položek roste rychleji než kolik činí inflace podle indexu spotřebitelských cen.

To v praxi znamená, že pro nejchudší je inflace vyšší. Odborníci v této souvislosti hovoří o takzvané inflační nerovnosti.

S novým nastavením výše nezabavitelného minima není spokojená ani Exekutorská komora ČR (EK ČR). Ale z jiného důvodu – částka podle ní neměla růst ani tak, jak vzrostla po zmíněné úpravě.

„Zvyšování nezabavitelných částek může mít zásadní vliv na vymáhání pohledávek. Od nového roku máme informace od řady exekutorských úřadů, že od zaměstnavatelů dostávají informace ve smyslu, že není možné provést srážku ze mzdy, neboť se nezabavitelná částka zvedla,“ uvedla mluvčí EK ČR Eva Rajlichová s tím, že se to týká třeba i vymáhání výživného či dluhů na zdravotním pojištění.

Ta současně míní, že zvyšování nezabavitelné částky ve výsledku nepomáhá ani dlužníkům. „Protože se jim sráží méně, exekuce se prodlouží a prodraží, neboť ve většině exekucí se vymáhá i rostoucí příslušenství. Na to však bohužel stát nepamatuje,“ řekla.

S tím ale Hůle nesouhlasí a označuje to za „zcela lichý“ argument. „Pokud lidem nenecháme peníze, aby pokryli základní náklady, budou pracovat na černo. Nebude se jim strhávat nic, tudíž nic nedostane ani stát na odvodech, ani věřitelé. Mnohem výhodnější pro nás všechny je, aby tito lidé pracovali legálně,“ uvedl.

Problém jménem insolvence

Podle Daniela Hůleho každopádně není problém pouze v nastavení minima. „Nezabavitelná částka by v tuto chvíli mohla být určitě vyšší, ale větší problém vidím v nastavení insolvencí, například, že se příspěvek na bydlení počítá z čisté mzdy, což velkou část lidí vyhání mimo legální trh,“ konstatuje Hůle.

Další problém spočívá i v tom, že vstoupí-li člověk do insolvence, z příjmů mu zbude ještě méně peněz než při exekuci. „Problém rozdílu mezi srážkami v exekuci a insolvenci je závažným problémem a je nutné jej urychleně řešit. V opačném případě budou lidé z existenčních důvodů i nadále zůstávat raději v exekuci a nikdy se z dluhů nedostanou,“ míní Hábl.

Právě pravidla insolvence by do budoucna měla změnit chystaná novela, která třeba zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky. Otázku výše splátek ale neřeší.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...