Europoslanec Jan Březina se na lidoveckém sjezdu pochlubil svými zásluhami, 20. dubna 2008

Europoslanec Jan Březina se na lidoveckém sjezdu pochlubil svými zásluhami, 20. dubna 2008 | foto: Michal Klíma, MF DNES

Evropa nás pocítí, paroduje europoslanec vládní reklamu

  • 55
Známý zastánce Olomouckých syrečků, europoslanec Jan Březina přispěchal s vlastním vyjádřením nesouhlasu s vládní kampaní k předsednictví Evropské unii. Heslem "Evropa nás pocítí" parafrázuje heslo "Evropě to osladíme". "Chtěl jsem ukázat, že lze vymyslet i větší hloupost," řekl Březina iDNES.cz.

Heslo ´Evropě to osladíme´, kterým českým vláda chtěla popíchnout své partnery v Evropské unii před tím, než 1. ledna 2009 nad ní převezme vládu, lidovecký europoslanec Jan Březina nepovažuje za povedené.

V kampani, kterou doprovází i videospot s hokejistou Jaromírem Jágrem nebo modelkou Terezou Maxovou, hraje hlavní roli kostka cukru - český vynález. - podívejte se na spot

Už v pondělí se proti myšlence kampaně vyjádřili jeho kolegové z KDU-ČSL. Těm se ale navíc nelíbí, že s nimi koaliční partneři slogan ani spot neprobrali předem. - Lidovci dávají ruce pryč od kampaně "Evropě to osladíme"

Rodák od Loštic, kde se vyrábí známé Olomoucké syrečky, si proto s tímto oblíbeným produktem pohrál a udělal si ze vzkazu Topolánkova kabinetu legraci. "Chtěl jsem v recesi pánům ve vládě ukázat, že lze vymyslet ještě větší hloupost," vysvětlil Březina iDNES.cz.

Kolik višní tolik třešní
Europoslance k tomu mimo jiné přivedla i debata s kolegy v Bruselu, kteří ho žádali, ať jim Topolánkovo popíchnutí vysvětlí a správně přeloží. "Ale říkejte jim, co znamená: Kolik višní tolik třešní," připomněl Březina známý film Jáchyme, hoď ho do stroje.

Ironii, nadsázku nebo odlehčený tón, jak kampaň popisoval Mirek Topolánek, prý Březina nevidí. Místo toho v ní prý slyší útočný, konfliktní tón ladící s nálepkou potížisty, která je Česku v EU často přiřazována.

 Podle Březiny je nešťastně zvolen i samotný motiv kostky cukru. "S ohledem na zdecimované české cukrovarnictví v důsledku zemědělské politiky EU není kostka cukru tím pravým nástrojem propagace našeho předsednictví," míní europoslanec.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video