Diskuze

Mistři Evropy v solení. Češi zkonzumují třikrát víc soli, než doporučují lékaři

Brambůrky, nakládané okurky, sýry, uzeniny. Nejen v těchto jídlech dominuje slaná chuť. A tu mají Češi extrémně v oblibě. „Máme jednu z nejvyšších spotřeb soli v Evropě, konkrétně je to kolem 13,5 gramu na osobu na den, evropský průměr je kolem 10 gramů na osobu na den,“ vypočítává lékař Jan Václavík, přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

U nás v jídelně strávníci sotva dosednou už solí nebo lejou magi do polivky aniž by ochutnali....

1 0
možnosti
MB

M69i69l19a 44B59e43n80e14s

19. 11. 2023 12:42

Evropě to vosolíme

0 0
možnosti
IL

I75v12o 97L65y19č21k20a

19. 11. 2023 11:39

No, když si vařím těstoviny, tak musím dát do hrnce dvě lžičky soli. Ta se určitě všechna do těstovin nevsákne, zůstane ve vodě, která se vyleje. Doufám, že vědátoři si tohle uvědomují a odpovídající množství ve statistice odčítají

2 1
možnosti
Foto

Lékaři ještě nedávno tvrdili, že krevní tlak zvyšuje káva a dneska jí doporučují! Takže raději počkám.

2 0
možnosti
MP

Nedávno myslíte loni nebo před 30 lety? Stav poznání se vyvíjí neustále, ale vliv soli na množství tekutiny ve Vašich cévách, a tím pádem na výši krevního tlaku, je dávno prokázanou skutečností. Abyste se přitom Vašem čekání nedočkal něčeho nemilého..

1 1
možnosti

Ze solenie sposobuje zvysenie krvneho tlaku?Ja nesolim od detstva,pri vareni pouzivam min,mnozstvo soli,v restauraciach sa pre vysoke ceny, uz roky prakticky nestravujem a krvny tlak mam roky velmi vysoky...Pre mna je to teda hoax.

6 7
možnosti
MK

On někdo tvrdí že jenom nadbytek soli zvyšuje krevní tlak? Kdo?

3 0
možnosti
TZ

Od té doby, co piju Tequilu jen s citrónem a bez soli, cítím se daleko lépe.

5 0
možnosti
OK

Bodejť by ne! Když mi vláda každou chvíli "zasolí"!

0 0
možnosti
VH

Tak zrovna svíčkovou na smetaně a knedlo vepřo dělám poměrně často a rozhodně neexistuje solená směs koření na tato jídla neexistuje. Když peču housky, tak na kilo mouky dávám, a je to i v receptu, necelé 2 čajové lžičky soli. A je to pak slané opravdu dost. Takže běžnými jídly to fakt nebude. Článek je poněkud nepřesný a zavádějící.

3 1
možnosti
MT

Předpokládám, že neměli na mysli kořenící směs konkrétně na svíčkovou, ale když se podíváte zvlášt na levnější koření nebo kořenící směsi, zjistítte, že to třeba není kari, jak by název nazačoval, ale že je to směs kari a soli skoro půl na půl...a toho si málokdo všimne.

5 0
možnosti
Foto

Mě by zajímalo, jak se tohle zjišťuje , třeba v kouření jsme vycházeli nejhůře, ale že větnamec prodal v pohraničí dodávku cigaret pro Němce za týden jaksi svědčí o tom, že ne všechny cigarety se vykourily u nás, s tím chlastem také tak. No a ten kdo jedl nějaké arabské zákusky, tak ví, že u nás se zas tak nesladí, kdo byl v jižních zemí a jedl sýr a jejich pršut , tak ty tedy rozhodně nejsou bez soli. Tak nějak na tyhle průzkumy moc nevěřím.

13 2
možnosti
MK

Na to je mistr můj tchán. Nakrájí si zeleninu a tu zasype solí. Absolutně nemůže to původní chuť zeleniny cítit.

2 0
možnosti
BT

taky jsem měla takového člověka v rodině, jakmile dostal na stůl polévku, hned šáhnul po maggi a notně "dochutil", aniž by tu původní polévku vůbec ochutnal

2 0
možnosti