Epidemiolog Petr Smejkal

Epidemiolog Petr Smejkal | foto: Michal RůžičkaMAFRA

Karanténa pro očkované, tedy i Babiše, je zbytečná, míní epidemiolog Smejkal

  • 71
Očkovaní lidé by měli mít možnost vyhnout se karanténě. V pořadu Benešovský Impuls to řekl epidemiolog z pražského IKEM Petr Smejkal. Podle něj nařízená karanténa zdržuje práci zdravotníků a komplikuje práci.

Podle něj je nutné, aby protiepidemiologická opatření trvala i nadále. „Zejména v těch nejpostiženějších oblastech,“ uvedl Smejkal. Pokud se nevytvoří alternativa k nouzovému stavu, čeká Česko rozvolnění a mimo jiné i otevření obchodů a skiareálů. To by podle epidemiologa nebylo vhodné.

Podle studie WHO téměř polovina lidí nedodržuje karanténu a chodí ven s příznaky covidu. To je pro epidemiologa horší, než je zrušení nouzového stavu. „Jestli lidé opravdu nedodržují karanténu, je to zřejmě důvod, proč jsme v této situaci,“ komentoval Smejkal.

Smejkal byl loni hostem pořadu Rozstřel

V této situaci se podle něj nedá hovořit o rozvolňování. V Česku se šíří masivně britská mutace, která je u více než 50 procent nakažených. „Teď bychom opravdu neměli pořádat večírky v garážích. To ničemu nepomáhá,“ uvedl epidemiolog.

Šéfka úřadu vlády má covid, Babiš do karantény nešel kvůli očkování

Koronavirus se v minulých dnech potvrdil i u vedoucí Úřadu vlády. Naočkovaný premiér Andrej Babiš, který s ní byl v intenzivním kontaktu, však do karantény nešel, ač by podle platného nařízení měl.

„Já doufám, že se to každou chvílí změní, usilujeme o to, aby lidé, kteří za sebou mají vakcinaci, nemuseli do karantény,“ prohlásil. „Je to věc, která zdržuje zdravotnický personál, který musí jít navzdory očkování po kontaktu s nakaženým do karantény,“ dodal.

Smejkal v pořadu také vyvrátil spekulace, že by dostal nabídku stát se ministrem zdravotnictví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video