Petice. (ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Státní online petice netáhnou. Hned první založená požaduje jejich zrušení

  • 6
Od února mohou lidé na Portálu občana zakládat a podepisovat petice elektronicky. Zatím je zájem mizivý. Jednou z těch úspěšnějších je třeba petice proti prezidentovu poradci Martinu Nejedlém. Podle experta Michala Bláhy z Hlídače státu chybí portálu rezonující otázky. Mezery vidí i v tom, že skrze e-petice nelze vyhlásit místní referendum či sbírat podpisy pro prezidentské kandidáty.

Portfolio e-petic je po pár měsících od spuštění různorodé. Od těch serióznějších po úplně první petici na portálu s názvem „Odstraňte e-identitu z petičního portálu. Opravte tento portál a spolu s tím nás občany zbavte zbytečných zákonů a začnete už konečně digitalizovat bez další byrokracie jako v Británii“, která od 8. února dosud nasbírala 57 podpisů.

Jednou z nejúspěšnějších v počtu podpisů je petice vyzývající Hrad k okamžitému ukončení spolupráce s poradcem Martinem Nejedlým. Od začátku března ji k pondělí podepsalo 321 lidí. Lidem vadí „dlouholeté nadstandardní vazby s hlavním představitelem ruského agresivního režimu prezidentem Vladimirem Vladimirovičem Putinem a trvající možnost poškozovat zájmy a hodnoty naší demokratické společnosti“.

Jasně nejvíc podpisů na portálu má petice proti modernizaci a opětovného zprovoznění spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku, kterou podepsalo skoro 800 lidí.

Za čtyři měsíce jen 3 400 podpisů

Tyto dvě petice jsou však výjimky, většina má okolo stovky podpisů, včetně těch za odvolání vlády Petra Fialy kvůli „množícím se excesům a rezignaci premiéra kvůli jeho cestě na Ukrajinu v době ruské ofenzivy u Kyjeva.“

Věděli jste o možnosti elektronických petic na Portálu občana?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 7. června 2022. Anketa je uzavřena.

Za první čtyři měsíce fungování e-petic nasbíraly celkem zhruba 3 400 podpisů, uvedlo ministerstvo vnitra, která Portál občana spravuje. Že to není moc, podotýká Michal Bláha z organizace Hlídač státu a uznává to i samo ministerstvo, avšak potenciál služba podle nich má.

„Předpokládáme, že s narůstajícím počtem lidí využívajících možnosti digitální identity využití nástroje poroste,“ uvedl Adam Rözler z tiskového odboru resortu. Lidé nyní k přihlášení do portálu potřebují elektronickou občanku nebo bankovní identitu, tu používá zatím asi milion lidí.

E-petice na Portálu občana vyzývající premiéra k rezignaci. (30. května 2022)

„Občan se online peticí vyhne pracnému organizování v terénu. Také ví, že udělené podpisy jsou bez smyšlených jmen a duplikátů. Má tedy garanci, že stejný počet podpisů mu uzná i úřad,“ prezentuje klady Rözler.

Zatím ministerstvo vnitra zamítlo zveřejnění pouze jedné petice, která nebyla v souladu se zákony. „Odbor voleb vyhodnotil, že petice vyzývala k porušování ústavy, porušování zákonů a k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z důvodu národnosti jiných občanů,“ uvedl Rözler bez dalších podrobností, proti čemu konkrétně petice stála.

Zatím však více lidí využívá pro tvorbu elektronických petic webovou stránku Petice.com, kde mají některé i desítky tisíc podpisů. Tyto internetové petice však nejsou oproti písemným či státním e-peticím právně závazné, protože neobsahují vlastnoruční podpisy občanů ani ověřené podpisy skrze e-identitu, tak jako to nabízí Portál občana. A jelikož nejsou právně ošetřeny, mohou vyzývat i ke kontroverzním věcem za hranou zákona.

Prezidentští kandidáti dál loví podpisy offline

Bláha však vidí nevyužitý potenciál vzhledem k nadcházejícím prezidentským volbám. „E-petice nemůžete použít ani pro vyhlášení místního referenda, ani pro sběr podpisů do kandidátních listin, což si myslím, že je škoda, že to není legislativně dotažené,“ podotýká.

Legislativními nedostatky se však nenechal zastavit občan Jan Bouček, který na portálu založil petici na podporu své kandidatury. „Petici na podporu kandidatury kandidáta Jan Bouček rok narození 1979 na volbu prezidenta republiky v roce 2023“ mu zatím podepsalo pět lidí.

Pokud prezidentští kandidáti nemají politickou podporu, musí pro svou kandidaturu na hlavu státu nasbírat 50 tisíc podpisů. Zatím musí své podporovatele lovit pouze v terénu, přičemž pravost podpisů pak ověřuje právě ministerstvo vnitra.

PŘEHLEDNĚ: Kdo bude bojovat o Hrad

Člověk musí v archu složitě vypsat jméno, příjmení, datum narození, adresu trvalého bydliště, číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu s údajem, o jaký druh dokladu se jedná, a připojit vlastnoruční podpis. Tyto formality by nebyly v Portálu občana potřeba.

Aby se do povědomí veřejnosti dostala možnost podávat a podepisovat petice elektronicky, chybí podle Bláhy důležitá celospolečenská otázka, o které by se mohlo rozhodovat.

„Myslím si, že aby to lidé zaregistrovali, bude muset přijít nějaký impuls, společenská otázka, která zarezonuje. Napadá mě třeba petice za uzákonění stejnopohlavních manželství,“ míní si Bláha. Taková petice na portálu zatím chybí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video