Ministerstvo se podle Emmerové necítí zodpovědné za situaci kolem pojišťoven.

Ministerstvo se podle Emmerové necítí zodpovědné za situaci kolem pojišťoven. | foto: Michal Šula, MF DNES

Emmerová dala ruce od pojišťoven i od stávky

  • 5
Ministerstvo se necítí zodpovědné za špatný stav zdravotnických financí, sdělila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová na tiskové konferenci. Plánovaná stávka je podle ní zpolitizovaná a je jednou z akcí předvolebního boje.

Vinu za špatný stav zdravotnických financí ministryni přičítají nespokojení soukromí lékaři, zubaři, lékárníci a zdravotní pojišťovny.

Lékaři zavřou ve čtvrtek 6. října své ordinace a budou demonstrovat před budovou ministerstva. Tato stávka má podle ministryně politické pozadí.

"Někdo tady pracuje podle zásady: čím hůř, tím líp. Blíží se volby do parlamentu, jde nejspíš o jednu z akcí předvolebního boje," řekla ministryně novinářům.

Milada Emmerová také poděkovala lékařům a ostatním pracovníkům, kteří se ke stávce nepřipojují a nehodlají přijít protestovat před ministerstvo. "To za to opravdu nemůže," dodala ministryně.

Emmerová přiznala zdravotníkům právo na protest, protože nedostávají včas zaplaceno od zdravotních pojišťoven za svoji práci. Zároveň je ale vyzvala, aby měli vždy na paměti, že vzniklá situace nesmí ohrozit pacienta.

Ministryně připomněla své dosavadní kroky ve funkci - vládou prošla její koncepce zdravotnictví a návrh krátkodobých stabilizačních opatření. Jejich součástí je i odkup pohledávek zdravotních pojišťoven za 3,8 miliardy korun.

Soukromí lékaři, zubaři a lékárníci požadují po ministryni, aby stáhla návrhy zákonů, které omezují možnosti soukromého sektoru a posilují vliv státu na zdravotní pojišťovny. Návrhy už čekají na projednání ve sněmovně.

Emmerová však zákony stáhnout nehodlá, protože vyplývají z její koncepce.

Jděte jinou cestou, vyzval lékaře premiér
Zatímco nespokojení lékaři vidí vinu pouze na straně ministerstva, prezident České lékařské komory David Rath upozorňuje i na vinu pojišťoven

"Především Všeobecná zdravotní pojišťovna, která prakticky nečinně přihlíží, jak se propadá každoročně do několikamiliardových dluhů," řekl.

Pojišťovny argumentují tím, že jejich potíže jsou způsobeny ministerskými vyhláškami o cenách zdravotní péče, soukromí lékaři se s nimi shodují.

Protestní akci soukromých lékařů se nepodařilo odvrátit ani premiérovi. Po dnešním jednání s nimi řekl Paroubek novinářům, že z dvaceti organizací lékařů stále uvažují o čtvrtečním přerušení péče tři a další tři se s nimi solidarizují.

"Vyzval jsem tyto tři organizace, aby šly jinou cestou," řekl Paroubek. Apeloval také na ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou, aby vyzvala lékařské organizace, aby byl "protest proveden šetrně ve vztahu k pacientům".

O schůzku premiéra požádali zástupci sdružení praktických lékařů, on je však následně nepozval na tiskovou konferenci.

Mimo prostory Kramářovy vily pak novinářům řekli, že s výsledky jednání nejsou příliš spokojeni a od protestů je neodvrátí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video