Když se budu špatně učit - ukázka z Kocábova slabikáře, který je součástí kampaně proti týrání dětí

Když se budu špatně učit - ukázka z Kocábova slabikáře, který je součástí kampaně proti týrání dětí | foto: www.stopnasilinadetech.cz

Ema má mísu, Jirka má jistotu

  • 29
Kocábův slabikář s poučnými veršovánky je výborný nápad. Bez debaty. Pomocí kreseb a básniček školí rodiče, jak vychovávat děti, aby z nich nerostli rozmazlení frackové, zanedbaní lhostejníci, tyranští padouši. Anebo i cyničtí, arogantní, hašteřiví a nenávistní politici, kteří kvůli svému pokroucenému egu zamořují veřejný prostor. Takové přece známe, viďte!

Není to nadsázka. Největší političtí zloduši mívali téměř zákonitě mizerné dětství (Stalin), vysmívané mládí (Hitler). Kdyby jen tihle dva byli coby malí hošíci milováni, vyrůstali v normálních rodinách s vyrovnanými vztahy rodičů, nesetkávali se s pohrdáním a podceňováním, osudy milionů lidí mohly vypadat jinak. Básník Seifert by pak nemusel psát, že 20. století bylo nasáklé krví jako řeznický hadr.

Psychické týrání dětí i jejich přezírání, jak správně uvádí Kocábova kampaň, může člověka nenávratně pošramotit. Víc než nějaká ta facka.

Umím si představit úsměšky, s nimiž se akce setká: Jsou to naše děti! Co nám ten ministerskej chlápek kecá do toho, jak je vychováváme, jestli řemenem, nebo lízátkem!

Přitom je to ta nejtěžší a nejodpovědnější věc na světě a mnoho z nás si s ní hlavu vůbec neláme. A to máme zrovna my Češi "spokojenou rodinu" na prvním místě hodnotového žebříčku. Spokojená rodina bez spokojených dětí ovšem neexistuje.

Většina našinců se o téma výchovy vůbec nezajímá. Řeky tečou, děti rostou a basta.

To neříkám já, nýbrž odborníci, a dodávají, že česká výchova je stále trestající. Naštěstí autoritativní typ výchovy, který byl "in" v totalitě, postupně slábne. Hlavně mladší rodičové už s dítětem nejednají jako s psíkem: Blbče, jdi do kouta, zákaz, příkaz, aport.

Ale autoritářství má v našich končinách dlouhou tradici a hned tak z ní nevyklouzneme: už Masaryk si stěžoval, že když už u nás chce (učitel) vychovávat, tak káže. V lepším případě z takto cepovaných človíčků rostou ponížení lidé bez sebevědomí.

Ale jedna okolnost je u nás podivuhodná: máme v porovnání se světem dlouhou rodičovskou dovolenou. Maminky a taťkové tudíž mají na poučenou výchovu čas. A výsledky? Jsme vzdělanější, citlivější, kultivovanější, odpovědnější, nesobečtější lidé než jinde na světě?

Něco tu zkrátka nehraje.

Básničky z Kocábova slabikáře mohou rodičům nasadit aspoň dobrého brouka do hlavy. A jsou vtipné, což by našinec měl obzvlášť ocenit.

Třeba: Máma má meeting, táta má tetu, sám sedím u internetu. Anebo Táta je: Nuda. Nula. Notor. Na nic.

Představuji si svět s podobně naučným slabikářem, kdyby vyšel už v minulém století, kdy jsme já, Mireček, Jiříček, Vašíček, Davídek, Ivánek, Sláveček... ještě běhali na dvorku v bílých punčoškách zadělaných od bláta a v tepláčkách plných čumbrků.

Večer, sotva lampička rozžehne, si v čistém pyžámku listují ve slabikáři pro děti i pro rodiče:
Jiříčka má každý rád/ je to vlídný kamarád./ Přibijme to na vrata/ on je naše jistota.

Nebo: Mirek Rychlé šípy vede/ nekouří a nepije/ s klukama se nebije.

Případně: David v zrcadle se zhlíží/ pohroma se už už blíží./ Celá česká parta/ Sněhurku má raději nežli Bonaparta.

Anebo: Ivánku náš/ dobře se máš/ už tě mají/ už jsi "náš".

Takový slabikář, sepsaný ovšem těmi nejlepšími veršotepci (od čeho jsme národem písmáků), by musel duši chlapců i dívek zjemnit, vyvarovat pokušení, mravy vytříbit, aroganci eliminovat.
Jak by teď bylo v dospělém světě krásně, současná politika by nebyla plná "jájínků", odpudivých hesel o chamtivosti, nenasytnosti a strašení. Ale co už naplat, kolo se nám polámalo, udělalo aspoň Kocáb.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video