Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová | foto: ČSSD

Neschopenky budou elektronicky a nově jen se dvěma díly, schválila vláda

  • 268
Lékaři budou muset už v průběhu příštího roku vyplňovat neschopenky elektronicky. Počítá s tím novela zákona o nemocenském pojištění, na niž ve středu kývla vláda. „Schváleno, do Poslanecké sněmovny to půjde jako priorita,“ sdělila iDNES.cz v průběhu jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

„Místo sedmi dílů neschopenky budou jen dva, začátek a konec,“ uvedl po jednání vlády premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Poslanci před pár dny kývli na obnovení vyplácení nemocenské i v prvních třech dnech nemoci od poloviny příštího roku (jak by to mělo fungovat, jsme psali zde). Část poslanců vládního ANO podporu toho původně podmiňovalo tím, že začne fungovat i projekt e-neschopenky, který měl být původně připraven již od začátku roku 2019.

Doktoři by nově podle návrhu museli poslat oznámení elektronicky nejpozději další pracovní den. Zaslat by ho měli na elektronickou adresu, kterou sociální správa určí. Zaměstnavatelé pak podle novely požádají elektronicky o informace a úřad jim po obdržení jejich žádosti do osmi dnů oznámí, že zaměstnanec je na neschopence, kde pobývá a léčí se a jaké má vycházky. Poskytne jim i adresu a jméno lékaře, který neschopenku vystavil.

Lékaři mohou elektronicky posílat neschopenky sociální správě dobrovolně už od roku 2010 přes takzvané e-podání. Podle ministerstva to však zatím používají asi tři až čtyři procenta doktorů. Většina zasílá tiskopisy poštou, má na to tři pracovní dny. Informaci o začátku či konci pracovní neschopnosti tedy správa může dostat až s týdenním zpožděním, což podle ministerstva ztěžuje kontrolu pacientů i lékařů.

Výhrady mají lékaři i pravicová opozice

Sdružení praktických lékařů v připomínkách pro vládu uvedlo, že změna očekávaný efekt nepřinese a jen přibude administrativa. Lékařská komora označila navrhovaný postup za nesystematický.

Podle poslance za nejsilnější opoziční stranu ODS a lékaře Bohuslava Svobody je návrh šit „horkou jehlou“. „Obávám se, že i kvůli tomu mnoho dobrého nepřinese. ODS elektronizaci veřejné správy vždy podporovala. Musíme ale dbát především na to, aby byly přijímány zákony, které jsou kvalitní a které prošly řádným legislativním procesem. Obzvlášť, pokud takové zákony pracují s osobními daty občanů České republiky,“ uvedl Svoboda.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí katastrofálně selhalo v přípravě funkčního systému e-neschopenek. Měly platit už od příštího roku a místo toho se realizace systému odkládá. Když šlo vládě o zavádění masivního on-line sledování živnostníků skrze EET, tak byla schopna systém připravit a rozběhnout během dvou let,“ reagovala na počínání vlády místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Elektronizace neschopenek podle ní reálně ulehčí život jak zaměstnavatelům, tak stonajícím zaměstnancům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video