Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na skutečnou digitalizaci zapomeňte. Chybí miliony i na údržbu starých registrů

  14:48
Česko v digitalizaci dlouhodobě zaostává, v mezinárodním srovnání je na chvostu Evropy. Ke zlepšení situace tlačí vládu vlastní ambice i přijaté zákony. Kvůli současné ekonomické situaci však chybí peníze nejen na dodržení plánů, ale také na modernizaci současných registrů, které jsou vlivem nárůstu počtu uživatelů pod čím dál větším tlakem.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Když se minulé úterý spustilo podávání žádostí o pětitisícový mimořádný příspěvek na dítě, měla aplikace výpadky. Na vině však nebyl server ministerstva práce a sociálních věcí, které dávku vyplácí, ale servery elektronické identity spadající pod ministerstvo vnitra. Právě přes ty totiž bylo nutné se do aplikace přihlásit.

Základní registry

Ministerstvo vnitra spravuje dva základní registry – Registr obyvatel a Registr práv a povinností.

Registr obyvatel obsahuje referenční údaje o fyzických osobách žijících na území ČR včetně třeba právě ID datové schránky.

Registr práv a povinností obsahuje údaje o vykonávaných agendách a o oprávněních k přístupu k údajům v ostatních registrech.

Kromě toho má vnitro pod sebou i Správu základních registrů, která se stará o jejich provoz, bezpečnost a komunikaci s dalšími registry.

Samotný resort uvádí, že jde o jeden ze základních pilířů eGovernmentu, díky kterým se zrychlila a zjednodušila řada agend.

Servery čelily násobně většímu náporu, než s jakým se běžně potýkají. Výpadky u těchto registrů ale nejsou ničím výjimečným ani za normální situace.

Jen od začátku letošního roku do začátku srpna zaznamenal Informační systém základních registrů (IZSR) kompletní výpadek po dobu dvaadvaceti minut, Registr občanů (ROB) kompletní výpadky po dobu dvanácti minut a částečné výpadky po dobu více než tří hodin a Registr práv a povinností (RPP) kompletní výpadky po dobu hodiny, částečné po dobu necelých tří hodin.

Důvod je jednoduchý. Systémy byly navrženy v roce 2010. Od té doby však násobně stoupl počet lidí, kteří je, například Portál občana, datové schránky či třeba elektronické podání daňového přiznání, využívají.

Třeba právě „datovku“ má už přes půl milionu fyzických osob. Reálná zátěž tak překračuje parametry, pro které byly systémy před lety vybudovány. Na to, aby byly kompletně modernizovány, chybí peníze.

„Předpokládané celkové potřebné náklady na plnou modernizaci prostředí infrastruktury ISZR, ROB a RPP jsou nyní podle ceníkových cen hardware na 345 milionech korun,“ uvedl Adam Rőzler z tiskového odboru ministerstva vnitra. Jde o částku, kterou resort k dispozici nemá. Pokud přitom k modernizaci nedojde, hrozí, že se uživatelé budou potýkat s častějšími výpadky či s pomalejší odezvou.

Máte datovou schránku?

celkem hlasů: 1041
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 30. září 2022. Anketa je uzavřena.

Resort tak nyní podniká alespoň dílčí, méně nákladné kroky. „Došlo k částečné modernizaci, kdy byly obměněny některé komponenty, u kterých již skončila podpora výrobce nebo nevyhovovaly požadavkům zákona o kybernetické bezpečnosti pro kritické informační systémy,“ doplnil Rőzler. Kromě toho došlo za poslední rok k rozšíření úložiště ISZR a k dalším částečným opatřením.

Jak poslat výpisy

Peníze na modernizaci se bude resort snažit získat v budoucích letech. Mezitím však bude zátěž dále narůstat, uživatelů totiž přibývá. Od ledna 2023 navíc stát zřídí některým lidem datovou schránku automaticky. Týká se to těch, kteří od začátku příštího roku použijí některou z ostatních digitálních služeb pro komunikaci se státem, jako je bankovní identita či eObčanka, a dále také právnických osob a živnostníků.

PŘEHLEDNĚ: Jak se domluvit s úřady na dálku

„Předpokládáme, že nárůst vlastníků datových schránek jak právnickými, tak fyzickými osobami, bude mít pouze malý vliv na denní rutinní provoz základních registrů, ale zásadně ovlivní vydávání ročních výpisů o využívání údajů z ROB/ROS (Registr obyvatel, Registr osob, pozn. red.), kde bude potřeba odeslat několikanásobně větší objemy datových zpráv s výpisy,“ uvedl Rőzler.

Jak zvýšený objem zpráv vygenerovat a distribučně zajistit, resort nyní podle něj řeší. Připouští i možnost, že řešení bude vyžadovat legislativní změnu.

Sliby o digitalizaci

Zatímco peníze chybí i na udržování funkčnosti systémů za současných podmínek, ještě horší je situace s digitalizací. V roce 2020 byl schválen zákon o právu na digitální služby, podle kterého musí vláda do roku 2025 zajistit digitalizaci některých agend.

Jak ale upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za rok 2021, podle harmonogramu, který vloni schválila vláda Andreje Babiše, plánuje stát drtivou většinu úkonů až na rok 2025.

„NKÚ vyhodnotil harmonogram digitalizace jako velmi nerovnoměrný z hlediska nastavení milníků v daném čase. Nejvíce agend naplánovaných jednotlivými ministerstvy k digitalizaci se koncentruje až do posledního možného roku 2025, kdy dle tohoto zákona musí být digitalizace dokončena,“ uvedl úřad.

(Ne)digitální Česko

Co se týče úrovně digitalizace ekonomiky a společnosti, Česká republika v mezinárodním srovnání dlouhodobě zaostává za evropským průměrem.

Pokrok členských států Evropské unie v digitální oblasti sleduje každý rok Index digitální ekonomiky a společnosti (DESI). V roce 2022 se Česká republika umístila na dvacátém místě z 27 zemí.

Konkrétně je na rok 2025 plánováno 2 335 úkonů z 3 626 agend.

„V důsledku tohoto časového posunu na nejzazší termín vzniká reálné riziko, že během roku 2025 nebudou příslušné resorty pro realizaci digitalizace agend disponovat v daných termínech dostatečnými lidskými a finančními kapacitami,“ upozornil NKÚ.

Špatně nastavený je harmonogram i podle Michala Bláhy z Hlídače státu. „Odložit digitalizaci většiny úkonů na poslední chvíli není moudré rozhodnutí úředníků ministerstev,“ míní.

Současně však podotýká, že jde spíše o digitalizaci v uvozovkách. „Protože se bojím, že snahou úřadů - i vzhledem k množství - bude maximálně umožnit úkony provádět vzdáleně, například přes datovou schránku, ale samotný proces vykonávaní agend zůstane beze změny, neautomatizovaný, do značné míry ruční,“ upozornil.

Kromě toho mají resorty i další cíle týkající se digitalizace. Třeba podle strategie Digitální Česko.

I právě tyto kroky jsou ale kvůli úsporám ohroženy. „Již v letošním roce je rozpočet napjatý. Zda budou prostředky v následujících letech stačit, bude záviset na tom, v jaké podobě bude státní rozpočet schválen,“ uvedl k tématu digitalizace David Hluštík z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

„Ano, ale uvědomujeme si, v jaké situaci se v současné době nacházíme,“ uvedla zase na dotaz, zda resortu chybí na digitalizaci peníze, Marcela Nevšímalová z ministerstva spravedlnosti.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Starší řidič oběma koly přejel ženu na přechodu, utrpěla mnohočetná zranění

10. května 2024  13:45

Starší řidič ve čtvrtek v Jeseníku vážně zranil ženu, která šla se psem po přechodu. Šofér ji...

Mladík prchal policii a naboural auto s dítětem, svůj vůz převrátil na střechu

10. května 2024  13:43

Otočením automobilu na střechu skončila jízda mladého řidiče, který v Plzni prchal před policisty....

Čeští středoškoláci, kteří uspěli v soutěži NASA, se setkali s premiérem Fialou

10. května 2024  12:43,  aktualizováno  13:40

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí...

Česko dodalo Ukrajincům simulátor F-16. Na příchod stíhaček zbývají týdny

10. května 2024  13:39

Ukrajinské vojenské letectvo urychluje přípravu svých pilotů na používání tolik toužebně...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...