Důvěra lidí v Grosse klesla pod polovinu

  • 44
Nejvyšší patra popularity v české politice obývají stále titíž. Jejich preference se ale mění, většinou klesají. Týká se to jak premiéra Stanislava Grosse, tak ministryně Petry Buzkové. Naopak trvalkou se zdá být prezident Václav Klaus, vyplývá z výzkumu CVVM.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) provedlo aktuální šetření důvěry veřejnosti ve vrcholné politiky od 13. do 20. září a oslovilo při tom přes tisíc lidí.

Pracovníci CVVM se respondentů ptali celkem na 26 politiků, mezi nimiž byli členové vlády, předsedové parlamentních stran, prezident, šéfové obou komor parlamentu, ombudsman Otakar Motejl a expremiér Vladimír Špidla.

Jasným vítězem se stejně jako na jaře stal prezident Václav Klaus, jemuž důvěřuje 68 procent Čechů. I Klausovi ovšem důvěra o dva procentní body klesla. Druhým v pořadí je Otakar Motejl (53 procent).

Premiér Stanislav Gross byl ještě v květnu druhý, tentokrát se musel smířit s bronzovou příčkou, jeho obliba klesla z 55 procent na 46. O tři procentní body se propadla také důvěra ve čtvrtou Petru Buzkovou (44 procent).

Pomyslné Top 5 nejdůvěryhodnějších českých politiků uzavírá nemocný ministr kultury Pavel Dostál, kterému účastníci průzkumu přiřkli 43 procent (na jaře měl 38).

Na opačném konci tabulky zůstali hlavně nováčci Grossovi vlády. Jiřímu Paroubkovi a Martinu Jahnovi věří pouze 7 procent lidí, Milanu Urbanovi 11 a Františku Bublanovi 13. Jejich problémem podle CVVM je, že je lidé neznají.

Martina Jahna, vicepremiéra pro ekonomiku, údajně neznalo 66 procent respondentů, o mnoho lépe na tom nebyla ani šéfka zdravotnictví Milada Emmerová nebo ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Součástí výzkumu bylo také šetření, kterým politikům lidé vysloveně nevěří. Tady smutný primát získal předseda komunistů Miroslav Grebeníček, proti kterému se vyslovilo 69 procent lidí.

Mnoho důvodů k radosti ale nemají ani Vladimír Špidla se šedesáti sedmi procenty, ministr zahraničí Cyril Svoboda s dvaašedesáti body či ministr sociálních věcí Zdeněk Škromach (60 procent).

Tabulka zobrazuje pět politiků, kterým lidé nejvíce věří. (13. října 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video