Důležité poslání, či výlet?

  • 4
Jet zadarmo k moři a ještě za to dostat zaplaceno? Petr Lachnit, místopředseda sociální demokracie a ministr pro místní rozvoj, si takové přání splnil. Jeho čtyřdenní cestu do jugoslávské Černé Hory, kterou udělal koncem letošního dubna, tři dny po tamních parlamentních volbách, lze podle všech dostupných informací považovat spíš za příjemný výlet ministerské družiny do přímořského letoviska Budva než za přínosnou a důležitou pracovní cestu.

Jen doprava speciální leteckou linkou do Černé Hory stála 300 tisíc korun. Na stravném a za ubytování zaplatilo ministerstvo podle tiskového oddělení šest tisíc každému členovi delegace.

Ministra Lachnita do Černé Hory doprovázel náměstek a ředitel odboru cestovního ruchu, ale i sekretářka a ředitel úřadu.

Sekretářka Eva Kunová odmítla na otázky týkající se cesty odpovídat. A ředitel úřadu Petr Krejčí si nic nepamatuje. "Dělal jsem tam, co bylo třeba. Je to už dávno, teď si to nevybavím," řekl.

Mluvčí ministerstva Ivana Navrátilová jako oficiální důvod cesty uvedla podpis pracovního protokolu, o kterém sama řekla, že "pouze demonstruje vzájemnou snahu o rozšíření vzájemných styků a nenahrazuje platnou smlouvu z roku 1964".

Tento pracovní protokol ministerstvo ani přes opakované žádosti MF DNES nebylo schopno zveřejnit. Poslalo pouze srbochorvatskou verzi, na které chybí jakékoliv oficiální razítko černohorského ministerstva, je tam jen podpis ministra turistiky Vladimíra Mitroviče.

Z překladu je však zřejmé, že jde skutečně jen o deklaraci zájmu o dobré vztahy. "Ministerstva se budou zasazovat o rozvoj podmínek široké spolupráce," zní uvozující věta.

Jel pro podpis ?
Tomu, že cesta nebyla standardním pracovním výjezdem člena vlády na mezistátní jednání se zahraničním "protějškem", nasvědčuje zejména to, že Lachnitova návštěva se konala tři dny po parlamentních volbách, z nichž měla vzejít nová černohorská vláda.

To znamená, že se Lachnit setkal s odstupujícím ministrem turistiky. "Takové načasování mezistátní schůzky je dost kuriózní. Pokud nejde o nezbytně nutné jednání, což rozhodně není tento případ, tak se zhruba měsíc před volbami a pak v období do sestavení nové vlády na zahraniční cesty nejezdí," potvrdil jeden z diplomatů ministerstva zahraničí.

Tiskové oddělení tohoto ministerstva však nedokázalo jednoznačně odpovědět, zda s Lachnitovým výjezdem v daném termínu souhlasilo. Po dvou týdnech přišla z Černínského paláce odpověď: "Cesta ministra Lachnita byla zrealizována v rámci jeho plánů zahraničních cest." Žádost o přesnou odpověď už nechalo tiskové oddělení bez odezvy.

Informace za dva měsíce
Sbírání informací o smyslu Lachnitovy cesty a jejím načasování v době parlamentních voleb zabralo téměř dva měsíce času. A na některé otázky ministerstvo dosud neodpovědělo.

O návštěvě v Černé Hoře se Lachnit poprvé zmínil začátkem listopadu, když v televizním pořadu Naostro zdůvodňoval, proč byl nezbytně nutný jeho mediální trénink, za který ze státního rozpočtu zaplatil přes 150 tisíc.

"Já hovořím do televizí nejen našich, ale hovořím i do televizí cizích, německých, anglických, brazilských, dokonce v Černé Hoře," uváděl důvody.

Lachnit v čele mise
Ministerstvo pro místní rozvoj má pro cestu do Černé Hory kromě hlavního argumentu - podpisu pracovního dokumentu - ještě jedno "vedlejší" zdůvodnění.

V době Lachnitovy návštěvy se v černohorské Budvě konal mezinárodní veletrh cestovního ruchu. "Na základě návrhu černohorské strany byla sestavena podnikatelská mise v čele s ministrem a náměstkem odpovědným za cestovní ruch," vysvětluje mluvčí Ivana Navrátilová.

Ministr si tedy na cestu vzal do letadla i podnikatele z cestovního ruchu, kteří jeli do Černé Hory za obchodem. Kteří podnikatelé to byli, to je otázka, na niž ministerstvo neodpovědělo. 

Velvyslankyně v Bělehradu Judita Šťouračová potvrdila, že návštěva veletrhu nespadala do oficiální části Lachnitovy černohorské návštěvy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video