VIDEO: Co se dá dělat, zařídíme se, hodnotí důchodci zkrácení valorizací

  • 156
Ústavní soud ve středečním jednání zamítl stížnost opozičního hnutí ANO na zrušení zkrácení mimořádné valorizace penzí. Vláda tak nebude muset vracet více než 19 miliard korun důchodcům. Redakce iDNES.cz zjišťovala názory těch, kterých se rozhodnutí nejvíce týká.

„Souhlasím s tím, protože na to, jak rozjeli ty důchody předtím, už nemáme. Mám sice podprůměrný důchod, ale zařídím se podle toho,“ komentovala rozhodnutí soudu žena, která zároveň uvedla, že celou problematiku zaznamenala jen velmi okrajově.

Názory jednotlivých důchodců lze obecně označit za smířlivé a většina z dotázaných také zmínila, že zkrácená valorizace je na naprosté periférii jejich zájmů. „Dalo se to od začátku čekat, když tam byly ty šachy a intriky,“ prohlásil dotázaný muž, který čekal na tramvaj se svým kolegou, také důchodcem.

Zkrácení valorizací důchodů platí. Ústavní soud posvětil úspory vlády

S nimi se shoduje i opodál stojící důchodkyně, která dodává, že to ani jinak dopadnout nemohlo. „Myslela jsem si, že to tak dopadne, bohužel,“ dodává

„Souhlasím s rozhodnutím, protože kde má pořád ta vláda peníze brát. A ano jsem důchodce, ale zařídím se,“ prohlašuje další oslovený muž.

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu o valorizaci důchodů?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 31. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

Podle soudního zpravodaje Vojtěcha Šimíčka je zákon v souladu s ústavou. „Legitimní očekávání, že reálná síla důchodů se nezmění, příjemci důchodů opravdu měli. Bylo posíleno tím, jak se měnila inflace. Nicméně toto očekávání mělo jen krátké trvání. Když byl zákon přijat, a to s dostatečným časovým předstihem, muselo zaniknout též legitimní očekávání,“ zdůraznil Šimíček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video