Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Důchodový systém dozná změn. Má stát na solidárním a zásluhovém pilíři

Důchodová komise se v pátek shodla na tom, jak by mohla v Česku vypadat důchodová reforma. Členové komise jednomyslně souhlasili s tím, aby se začalo pracovat na modelu, který počítá s rozdělením nynějšího průběžného pilíře na dva.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J78a49n 71N44o75v45á16č31e17k

12. 10. 2019 13:28

Pořád stejná písnička . Penze byly od státního rozpočtu oddělené , až KLaus je včlenil do státního rozpočtu . A ejhle , ukazju se že to byla kupodivu chyba.

0 0
možnosti
DN

Aby začali pracovat na modelu.... Tak to se bude týkat tak dnešních kojenců!

0 0
možnosti
PV

No celé je to o tom, že až za 10 let nebude Babiš u moci tak už nebude potřeba sypat svým dnešním voličům a takzvané Husákovi děti, které dnes táhnou ekonomiku budou v důchodu žebráci :-/

0 0
možnosti
JN

"Kabinet slíbil, že sestaví odborný tým, který dosavadní návrhy zhodnotí a navrhne řešení, které zachová stávající nároky, definuje standard plošného zabezpečení ve stáří na principu solidarity, posílí princip zásluhovosti“ a bude motivovat ke spoření."

Tak onomu odbornému týmu jeho práci nezávidím. Jedná se o úkol, obdobný tomu, co dostala ve známé pohádce chytrá horákyně Zdenička. S tím, že na rozdíl od pohádky se v otázce důchodové reformy, která by měla splnit tak protichůdné požadavky, se šťastným koncem počítat nedá ani náhodou.

0 0
možnosti
Foto

Třicet roků po změnu režimu a důchodový systém teprve dozná změn. No paráda. Zatím se bude udržovat průtokáč stylem ,,čím víc dětí, tím víc budoucích penzistů". Takže ani sociální inženýrství moc nefunguje. Hlavně je fajn, že když se tu někdo alespoň pokusil o změnu, další vláda to rozkopala jako bábovičku. Vážně seriozní přístup k zemi, ve které žijeme všichni bez ohledu na politické preference.

0 0
možnosti
Foto

tak mi z toho vyšlo, že budeme vyplácet kolik vybereme ...to je fakt motivující .....

0 0
možnosti

nelze se množit víc a víc jen aby bylo na důchody. Pikud si někdo myslí, že přelidnění je jen problém Afriky tak omyl - Evropa zdaleka není potravinově soběstačná, energeticky je taky problém, o dalších zdrojích ani nemluvě. To se samozřejmě týká i ČR.

Jediná smysluplná důchodová reforma je po vzoru UK. Jinak populární omyl je, že rodiny odvádějí více než bezdětní - to je pravda jen u těch s vyššími příjmy nebo méně dětmi, protože 25 let školství a zdravotnictví na každé dítě skutečně něco stojí, nehledě na 6-9 let v životě ženy, kdy jsou i její služby hrazeny státem (+ rodičák), a dál to, že kvůli této době doživotně vydělává méně a odvádí méně na daních. To se samozřejmě týká i všech dcer, co má - pokud nejsou bezdětné nebo nadprůměrně příjmové.

Lít peníze do porodnosti není řešením ničeho lidé musí převzít zodpovědnost za své penze a přestat se spoléhat, že vše hodí na krk další generaci (které už tak ničíme prostředí natolik, že budou mít dost problémů sami se sebou).

Navíc i když budeme mít víc a víc dětí, kvůli automatizaci se zdaleka všechny nezaměstnají, a budeme kromě penzistů živit i jejich frustrované děti, jako je to už teď např ve Španělsku...

1 0
možnosti
Foto

Shora popsané skutečnosti lze koncentrovat do nutnosti, skoncovat s nekonečným růstem produkce nejméně 3% za rok. Samozřejmě i s růstem počtu obyvatel.

Příroda je už dost zatížená, čistý vzduch, čistá voda už sotva dostačují.

Všichni máme už televizi, pračku, ledničku a auto. Vyrábět další je proto nutné jenom jako náhrada za neopravitelné.

Nevyužitá pracovní síla může sázet stromy, budovat zařízení na zadržování dešťové vody, recyklovat a opravovat techniku, udržovat vše už postavené v pořádku.

Obyvatelstvo Čech a Moravy je třeba stabilizovat na stavu třeba roku 2000. Růstu obyvatelstva lze zamezit třeba zrušením přídavků na třetí, nebo i druhé dítě a přísnějším postupem při imigraci.

0 0
možnosti
PJ

P77e77t40r 25J46a44n38s90a

11. 10. 2019 19:49

Typicky socanské řešení: Přejmenujeme to a najednou se tam mají objevit peníze z ničeho... A vysoká základní tzv. solidární částka má motivovat ke spoření... Ostatně pro socany solidární znamená, že lenoši okradou poctivé pracanty...

1 0
možnosti
VD

To je zase nějaká vykutálená kulišárna.

Celá ta hysterie zvaná "důchodová reforma" je přece kolem toho, že se tady lidé programově straší, že se prý neví, z čeho se za čas budou vyplácet důchody, když ta naše populace stárne ...... .

Formálně rozdělit důchod na dvě složky - solidární a zásluhovou, to je teda novina, záslužná inovace ....., a problém je asi takto vyřešený. Jen člověk který ví, že 1+1=2 to nějak nechápe.

Rozuměl bych dvěma krokům:

1. zrevidovat stávající systém stanovování-výpočtu důchodů - stanovit "spravedlivé" výše důchodů ..... .

2. Intenzivně podporovat porodnost, a aby maximum lidí ve společnosti pracovalo, aby byly zdroje na vyplácení důchodů (což má kromě plnícího se důchodového účtu samozřejmě řadu dalších jiných přínosů .....).

To je vše - celkem jednoduché.

To, o čem se stále mluví, je je na jen věcí státu - státní problém. Tento důchod není něco, co zajistí lidem bezstarostné stáří a ráj na zemi, ale mělo by to být aspoň důstojné existenční minimum. Kdo si chce zajistit skutečně bezstarostné stáří, ten by se měl starat a měl by si také zajistit navíc další prostředky či zdroje, což ale už není věcí státu (např. s využitím různých finančních produktů na trhu ...... apod.).

Jinak od státního důchodu je ale nezbytné odstřihnout všechny bankovní a finanční ústavy, nepřipustit jejich snahy parazitování na státním důchodovém systému ...... .

:-)

1 1
možnosti
PT

Já stále čekám kdy se začne mluvit o zásluhovosti rodin, ty jednak odvádějí na dnešní důchodce jako všichni ostatní a k tomu cpou peníze a čas do potomků aby tady někdo odváděl na důchody dalších důchodců.

Motivovat občany ke spoření, to je řízená likvidace státu, protože pokud někdo odvádí na dnešní důchodce, k tomu si ještě spoří na důchod svůj, tak už jaksi není v jeho finančních možnostech cpát ještě peníze a čas do potomků. Jediné rozumné by bylo motivovat občany aby měli a vychovávali potomky a tohle se řádně zohlednilo jako zásluhová složka při výpočtu důchodu a kdo nechce nebo nemůže tak ten ať si místo toho spoří.

0 1
možnosti
ZP

Pane Tesaříku, stejně jako ta banda poslanci a Venezuela jste nezmínil, že je více než 300 000 pracujících důchodců, kteří odvedou do stáního rozpočtu mnohem více než je jejich důchod a naopak přispívají mladým rodinám na jejich příspěvky.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!