Jaromír Drábek

Jaromír Drábek | foto: Petr Topič, MAFRA

Drábek neříkal poslancům pravdu, jeho resort žádal o utajení smluv

  • 608
Ministerstvo práce a sociálních věcí stále nezveřejnilo smlouvy na nové výplatní systémy úřadů práce. Ministr Jaromír Drábek to obhajuje tím, že je nesmí zveřejnit, protože je uzavřelo ministerstvo vnitra. Nyní vyšlo najevo, že Drábkův úřad vnitru zveřejnění smluv sám zakázal.

Když se v úterý večer zpovídal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) poslancům sociálního výboru ohledně situace na úřadech práce na svém pravidelném reportu, chtěli po něm politici, aby zveřejnil veškeré smlouvy
i s dodatky, které se k této zakázce vážou.

Ministerstvo totiž i přes nátlak odborů, novinářů a politiků doposud zveřejnilo jen nicneříkající obecné smlouvy, mezi nimiž je jedna prvotní, patřící ministerstvu vnitra. To podstatné dál tají.

"Znovu opakuji: smluvní stranou je ministerstvo vnitra. To znamená ministerstvo práce připravovalo nějaký návrh, to nezpochybňuji, ale ministerstvo vnitra je smluvní stranou jak té rámcové smlouvy, tak u všech dodatků," odpověděl poslancům Drábek.

 "Ptát se mě, zda ministerstvo vnitra postupovalo v souladu se smlouvou, kterou samo uzavřelo, je sice správná otázka, ale na špatného adresáta," dodal s tím, že ministerstvo práce rozhodně nebude zveřejňovat to, co nechce zveřejnit ministerstvo vnitra.

Nezveřejňujte smlouvy, psal Drábek

Zde však ministr nemluvil pravdu a MF DNES pro to má důkaz. Dne 10. února 2012 odešel z ministerstva práce a sociálních věcí zvláštní dopis s číslem jednacím 13151-34. Ředitel odboru centrálních nákupů, právní podpory a správy majetku David Novák v něm žádá ministerstvo vnitra, aby nezveřejňovalo smlouvy týkající se této záležitosti. "Jednotlivé přílohy a dodatky se MPSV po konzultaci s dodavatelem řešení rozhodlo nezveřejnit s ohledem na možné ohrožení kritické infrastruktury státu při zneužití takových dat či informací," žádá o utajení přílohy k prováděcí smlouvě a jednotlivých dodatků samo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Dopis odeslalo jen tři dny poté, co o odtajnění všech smluv a dodatků požádala redakce MF DNES na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Navíc smluvním partnerem je v této záležitosti pouze ministerstvo práce a sociálních věcí. Stejně tak u všech utajovaných dodatků. Ministr tak poslancům neřekl pravdu. Pravda není ani to, že dodatky skrývají tajné informace.

MF DNES se podařilo všech šest klíčových dodatků získat, a nejenže tu neobsahují žádné údaje, které by ohrožovaly kritickou infrastrukturu státu, ale nejsou v nich ani žádná obchodní tajemství z hlediska firem - třeba technologická řešení počítačových agend. Jsou tu jen a pouze ceny, za něž ministerstvo nakupovalo.

Zájem veřejnosti a politiků o zakázku počítačových agend vzbudil fakt, že nové počítačové systémy, přes něž se vyplácejí dávky a podpory lidem na úřadech práce, od svého chaotického zavedení v lednu letošního roku kolabují a trpí tím jak zaměstnanci úřadů, tak klienti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video