Ta celá situace vypovídá mnoho o té době a švejkování, které zažívalo bývalé Československo, říká Václav Klaus

Ta celá situace vypovídá mnoho o té době a švejkování, které zažívalo bývalé Československo, říká Václav Klaus | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Donášeli na Klause, po revoluci se jim dařilo

  • 1230
"To víte, že z toho mám špatný pocit. Všechno to prostě bylo úplně špatně," vzpomíná dnes ekonom Vlastimil Kraus na to, jak v osmdesátých letech dodával Státní bezpečnosti informace o Václavu Klausovi. S Klausem si v osmdesátých letech vzájemně půjčovali knihy o ekonomii.

Po listopadu 1989 se Kraus dokonce stal náměstkem Klausova blízkého přítele ministra hospodářství Karla Dyby. A paradoxní je, že i na Dybu příslušníky StB upozorňoval.

popisek Spis StB na Klause
Co donášeli na Klause?


Na dobu, kdy spolupracoval s StB, vzpomíná se slovy: "Nedivil jsem se, když jsem byl osloven a ptali se mě, jak to chodí na Klausových seminářích." Jeho jméno je jedním ze šesti, která se objevují ve spisu "Kluk", jejž si Státní bezpečnost vedla na Klause.

Spis se MF DNES podařilo objevit v archivech. Je v něm celkem dvanáct udání. Na Klause donášeli především kolegové z bankovních kruhů. A Kraus není zdaleka jediný z nich, kdo začal po sametové revoluci budovat úspěšnou kariéru.

Dnes mají dobré posty
Třeba Jan Řehák ve spisu figuruje proto, že podával informace o posluchači tehdejších Klausových seminářů Miloši Zemanovi. Dnes je spolumajitelem úspěšné firmy SC&C, která se zabývá průzkumem veřejného mínění.

popisekCo řekli udavači na Klause
Výpisy ze spisů StB


Vlastní také podíl ve firmě SPSS, která se zabývá se ekonomickým počítačovým softwarem. Svou spolupráci s tajnou policií popírá. "Já jsem s StB nespolupracoval. Sice si mě zvali na výslechy, ale bylo to kvůli mým osobním záležitostem. Vím, že jsem na Cibulkových seznamech, ale netuším, jak jsem se tam dostal," říká.

Působit ve "velkém byznysu" začal i Milan Čížkovský, který v osmdesátých letech policii prozradil, že na semináře dochází i disident Karel Kouba. Po roce 1990 zastával významnou pozici ve společnosti Futurum, která připravila tisíce lidí o desítky milionů korun.

Pod tlakem
Klaus měl ve svém okolí agenty, kteří o něm informovali často a obšírně, stejně jako ty, kteří na otázky StB odpovídali vyhýbavě – a nic zvláštního vlastně neprozradili.

Do této skupiny patří i bývalý teoretik ekonomie Vladimír Nachtigal. Když ho policie kontaktovala, odbyl je s tím, že na Klausovy semináře už dávno nechodí. Dnes otevřeně přiznává, že s StB spolupracoval.

"Byl jsem pod dost velkým tlakem. Když přišla Státní bezpečnost, neměl jsem sílu říct: Ne, já s vámi nepůjdu," vysvětluje dnes Nachtigal. Naopak nejsdílnějším z lidí, kteří o Klausovi podávali zprávy StB, byl Arnošt Sýkora. Ten je autorem pěti udání.

Tajné policii řekl, že se Klaus "vysmívá" marxistickým názorům. "Klaus si je podle pramene velmi dobře vědom, že na seminářích jsou vytrhovaná negativa ze širších souvislostí a často jsou uváděny jen polopravdy a volí tento postup záměrně," zapsal si příslušník StB během Sýkorova výslechu.

Klaus: Nepřekvapuje mě to
Klause to, že měl ve svém okolí několik agentů tajné policie, nepřekvapuje. "Ta celá situace vypovídá mnoho o té době a švejkování, které zažívalo bývalé Československo. Z jmen, o nichž říkáte, že na mě donášeli, jsem zaslechl kdysi asi tři, ale s nikým z nich jsem se nikdy nestýkal," řekl ve středu MF DNES.

A ani jeho tehdejší "spojenec" Dyba nelituje, že na svém úřadu zaměstnal člověka, který o něm informoval Státní bezpečnost. "Já si nedovedu představit, že by na nás něco ošklivého říkal," řekl ve středu.

Nevadí mu, že Kraus upozornil StB na to, že dochází na "závadný" seminář. "To byla pro estébáky naprosto směšná, bezvýznamná informace," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video