Dominanta Fulneku je na prodej

Fulnek - Fulnecký zámek, dominanta města a okolí, je na prodej. Jindřichohradecká realitní kancelář AB RO zveřejnila na internetu inzerát, který nabízí k prodeji zrekonstruovanou rezidenci v zámecké zahradě, včetně zámku, s možností odkoupení i pozemků a lesů. "Celková cena zatím ještě nebyla stanovena," řekl Jan Kyncl z realitní kanceláře AB RO.

Na fulneckém majetku, který v restituci po svém otci získal politický uprchlík z roku 1948, osmasedmdesátiletý Rostislav Špaček, hospodaří Fulnecká lesní společnost. "Hledáme partnera, který by se k nám připojil a později pokračoval v práci majitele Rostislava Špačka," řekl správce Milan Pavlonka. Uvedl, že představa současného majitele o budoucnosti zámku a pozemků spočívá v pečlivém udržování lesů a ve využití zámku nejlépe coby jednoho z hotelů na turistických trasách po světoznámých památkách. "Ty trasy zatím končí v Německu nebo ve Francii, ale u nás, v Polsku či Maďarsku by mohly pokračovat," řekl Pavlonka.

Historie zámku ve Fulneku

První písemná zmínka, tehdy ještě o hradu, je z roku 1372. Na konci 15. století hrad získali Žerotínové. V šedesátých letech 16. století prošel hrad přestavbou, stal se z něj zámek. V roce 1926 jej koupil poslanec českého parlamentu Jaromír Špaček. V roce 1950 mu byl zámek zabaven. V zámku byly poté mimo jiné kasárna nebo sklad. V roce 1988 zahájil stát přestavbu zámku na hotel, práce se však o dva roky později zastavily. V roce 1991 získal zámek  v restituci Rostislav Špaček, syn Jaromíra Špačka.
Správce Pavlonka upozornil, že hledání nového majitele je velmi pečlivé. "Zatím si spíše zjišťujeme, jaký zájem o zámek je a kdo o něj usiluje," řekl Pavlonka. Uvedl, že hledají takového majitele, který by pokračoval v práci Rostislava Špačka. "Rozhodně nestojíme o někoho, kdo si myslí, že vykácí lesy a zmizí. Zámek bude prodán pouze hospodáři, který poskytne dostatečně jasné záruky, že jej a okolí zvelebí," řekl Pavlonka.

Prodej, který podle správce Pavlonky není otázkou příštích měsíců nebo následujícího roku, ale spíše čtyř až pěti let, komplikuje táhlý soudní spor ohledně občanství majitele zámku Rostislava Špačka. "Celá pře je nyní u Ústavního soudu. O prodeji lze mluvit až poté, co bude věc uzavřena," řekl správce Pavlonka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video