ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Jak se zabavit v karanténě? Pomůže online jóga i divadlo přes internet

  • 14
Četba, sledování televize či hraní deskových her jsou mezi prvními možnostmi, které nás napadnou při úvaze, jak trávit čas v karanténě. Nápadů, jak si ukrátit čas, je však daleko více. Řada lidí v posledních dnech doma tráví čas šitím roušek, přímo z pohodlí obýváku je ale možné také navštěvovat muzea a galerie.

1. Lekce sportu online

V posledním týdnu se na Facebooku objevilo velké množství lekcí v přímém přenosu. Nejčastěji se jedná o jógu a hodiny většinou probíhají tak, že v avizovaný čas lektor spustí přímý přenos na Facebooku a lekci vede, jako by cvičící byli přímo v sále. Většina lekcí je zdarma, případně mohou cvičící zpravidla přispět libovolnou částkou.

Nemusí však jít jen o jógu - k dispozici jsou například i lekce břišních tanců, posilování či pilates. Přes webkameru pak nabízejí své služby i někteří trenéři.

Když však ponecháme stranou lekce v přímém přenosu - videonávodů ke všem možným sportovním aktivitám je plný YouTube. Kromě klasických posilovacích cviků není problém najít hodiny latinských tanců, aerobiku či cviků na záda.

Cviky na protažení, udržení kondice poradí i tenistka Barbora Strýcová:

2. Divadlo či opera z gauče

Některé kulturní akce pokračují i v době karantény, jen se přesunuly do online světa. 

Pro mimořádný program online vysílání na týden od 16. do 20. března 2020 se rozhodlo například Studio DVA. Divadlo NoD pak zase od 23. 3. do 9. 4. nabízí přenosy svých představení online za libovolné vstupné. 

„Až se vám bude stýskat, dívejte se na živé vysílání našich herců, kteří každý všední den v 19.00 na našem FB profilu čtou z Boccacciova Dekameronu,“ přidává se divadlo Husa na provázku. Více divadel pak naleznete například zde.

Na svém webu nabízí záznamy starších inscenací také Česká televize. Některé večerní koncerty, stand-up komedie či divadelní představení přenáší online i MALL TV.

Napadají Vás další zajímavé tipy, jak si zkrátit chvíli během pobytu v karanténě? Tipy nám můžete posílat na e-mail hotline@idnes.cz

Co se týká zahraničních institucí, bezplatně nabízí od pondělí online přenosy některých ze svých nejznámějších představení newyorská Metropolitní Opera. Přenos začíná vždy v 19:30 newyorského času (0:30 českého času) na webových stránkách Metropolitní opery a zůstává na webu k dispozici dalších 20 hodin. Představení se budou konat každý den, kdy je Opera zavřená kvůli koronavirové pandemii, zatím tedy do neděle.

Přenos operních představení ze svého archivu nabízí od 15. března vždy v 17 hodin také Vídeňská státní opera. Každé představení je možné zhlédnout po dobu 24 hodin.

Operní inscenace z celého světa pak lze nalézt také na stránkách Opera Vision.

3. Jako v kině

Alternativu sledování televize nabízejí streamovací služby jako HBO, Netflix či Disney+, které za poplatek umožňují volné přehrávání svých databází.

Na internetu však také promítá například kino Aero v rámci Moje kino LIVE, kde mohou diváci každý večer od 20:00 sledovat film za 100 korun.

Dokumentární filmy je pak možné sledovat v online dokumentárním kině DAFilms. Některé jsou k přehrání zdarma, jiné za poplatek. Na web umístil své filmy k přehrání online i festival Jeden svět, který musel kvůli bezpečnostním opatřením skončit dříve. K dispozici budou na webu do neděle 22. března za 59 korun.

4. Deskové hry. Přes internet

Slovní fotbal, prší, kulečník, či dáma. Abyste někoho porazili ve stolní hře, nemusíte s ním nutně sedět v jedné místnosti. Mnoho serverů totiž nabízí zahrát si deskovou hru proti protivníkovi online. Široký výběr nabízí například duelovky.cz či superhry.cz.

Zabavte se v karanténě. Aplikace, které potěší děti i dospělé

5. Šití roušek

Roušky na trhu chybí už pár týdnů. Bez nich nikdo nesmí vycházet na nákup, do MHD, natož k lékaři. Lidé po celém Česku si tak šijí doma látkové. Návod naleznete například v tomto článku

Jak se „udržujete v kondici“, pokud teď trávíte spoustu času doma?

celkem hlasů: 277

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 28. března 2020. Anketa je uzavřena.

Jím víc než jindy
Jím víc než jindy 103
Cvičím podle videí na webu
Cvičím podle videí na webu 57
Šiji roušky
Šiji roušky 43
Hraji s blízkými hry, koukám na televizi
Hraji s blízkými hry, koukám na televizi 40
Snažím se zabavit jinak
Snažím se zabavit jinak 34

6. Návštěva galerie několika kliknutími myši

Domácí karanténa vám nemusí zabránit v tom vyrazit za kulturou, umělecká díla dokáže některé instituce zprostředkovat i na kliknutí myší. Velké množství galerií a muzeí totiž nabízí své sbírky k prohlédnutí online.

Mezi nimi je podle portálu eMuzeum například Národní galerie, Muzeum umění online, Jihomoravské muzeum ve Znojmě, Židovské muzeum v Praze, Muzeum hlavního města Prahy, Moravská galerie, GASK či eSbírky

Ze světových muzeí a galerií nabízejí virtuální prohlídky například londýnské Britské muzeum, pařížské Muzeum Orsay či Louvre, jihokorejské Národní muzeum moderního a současného umění, newyorkské Guggenheimovo muzeum, washingtonská Národní galerie, berlínské Pergamonské muzeum, amsterdamské Van Gogh Museum, italská Galleria degli Uffizi, Muzeum umění v Sao Paulu, španělské Divadelní muzeum Salvadora Dalího, Vatikánská muzea a petrohradská Ermitáž.

7. Tutoriály na internetu. Téměř na všechno

Tutoriály na internetu nemusí být inspirací jen ke cvičení či šití roušek, ale i k vaření, hře na hudební nástroje, ovládnutí nového jazyka či k rukodělným činostem. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video