Čínský premiér Wen Ťia-pao

Čínský premiér Wen Ťia-pao - Čínský premiér Wen Ťia-pao | foto: David Neff, MF DNES

DOKUMENT: Prohlášení čínského premiéra Wen Ťia-pao

  • 2
Čínský premiér Wen Ťia-pao zavítal do České republiky, kde se setkal se svým protějškem Jiřím Paroubkem. Jeho prohlášení po příletu do Prahy vám iDNES přináší v plném rozsahu.

Ve zlatém podzimním čase přijíždím na oficiální návštěvu České republiky na laskavé pozvání předsedy vlády pana Jiřího Paroubka a ve jménu přátelství čínského lidu vůči lidu českému.

Mezi lidem Číny a ČR existuje dlouhodobé a tradiční přátelství. V uplynulém více než půlstoletí od navázání diplomatických styků mezi Čínou a Českou republikou se lid obou zemí vždy vzájemně respektoval, zachovával rovnoprávný postoj jeden vůči druhému a navzájem se podporoval.

Výměna a spolupráce obou stran v jednotlivých oblastech politiky, ekonomiky a obchodu, kultury, školství, vědy a techniky atd. dosáhly plodných výsledků. Upevnit a prohloubit bilaterální přátelské vztahy a spolupráci odpovídá základním zájmům lidu obou zemí.

Těším se na setkání s prezidentem vaší země pane Klausem, předsedou Senátu panem Sobotkou, předsedou Poslanecké sněmovny panem Zaorálkem a premiérem panem Paroubkem a na to, že si s nimi vyčerpávajícím způsobem vyměním názory na posílení čínsko-českých vztahů i na jednotlivé regionální a mezinárodní otázky společného zájmu.

Jsem přesvědčen, že moje návštěva nadále posílí vzájemné poznání a přátelství mezi lidem obou zemí a posune spolupráci obou zemí v jednotlivých oblastech na ještě vyšší úroveň.

Při této příležitosti si dovoluji jménem čínské vlády a čínského lidu vyřídit přátelskému českému lidu upřímné pozdravy a přání všeho nejlepšího.

Přeji České republice rozmach a prosperitu a českému lidu mnoho štěstí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video