Provinilců na zahrádkách je podle Svrčinové moc. Pomůže proti nim policie

  • 732
Hygienická služba minulý týden zkontrolovala 800 návštěvníků restaurací, z toho u 90 našla pochybení v dodržování opatření proti šíření koronaviru. Těm, kteří nesplnili podmínky pro vstup, vystavili pokuty nebo s nimi zahájí správní řízení. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je poměr pochybení vysoký, proto se obrátila na policii, která podle ní začne hygienikům v kontrolách víc pomáhat.

Na tiskové konferenci po pátečním jednání vlády vyzvala provozovatele zařízení, aby u vstupu viditelně upozorňovali na platná omezení. Sama policie podle mluvčího Ondřeje Moravčíka plošná opatření ohledně kontrol restaurací nechystá.

O spolupráci s policií jednala Svrčinová ve čtvrtek s policejním prezidentem Janem Švejdarem. Policisté budou mít podle ní k dispozici na webu všechny druhy certifikátů, kterými se budou moct lidé prokazovat, a to včetně dokumentů ze zahraničí.

Mluvčí policejního prezidia Moravčík čtvrteční schůzku Švejdara a Svrčinové potvrdil. Podle něj byl na ni policejní prezident informován o tom, že by hygienici rádi zintenzivnili kontroly, a současně byl jimi dotázán, jestli by policie měla na to kapacitu, na což Švejdar uvedl, že ano.

Mluvčí v této souvislosti doplnil, že intenzita kontrol tak bude na hygienicích, a pokud požádají o součinnost, policie bude mít na to kapacitu. „Platí jako doposud, že policie nechystá žádná plošná opatření ohledně kontrol restaurací,“ dodal Moravčík.

Rozhodnutí vlády naštvalo Zaorálka. Jak ze satirického časopisu, říká opozice

Vláda v pátek rozhodla, že restaurace a další stravovací zařízení budou moci od pondělí otevřít vedle dosavadních zahrádek i vnitřní prostory. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Nutné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19.

K náhlému rychlému rozvolnění vláda podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha přistoupila kvůli tomu, aby respektovala rozsudek Nejvyššího správního soudu. Podle něj by mělo být uvolňování pomalejší a sám by byl spíše pro otevření až od 14. června, jak bylo dříve avizováno, uvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video