Ministr školství Josef Dobeš (VV) při rozhovoru pro iDNES.cz

Ministr školství Josef Dobeš (VV) při rozhovoru pro iDNES.cz | foto: Petr Topič, MAFRA

Dobeš možná zruší stomilionový tendr na právní služby

  • 57
Není předražený, i tak jej možná zruším. Tak by se dal shrnout postoj ministra školství Josefa Dobeše poté, co se objevila kritika stomilionového tendru na externí právní služby pro kontrolu velkých evropských zakázek. Váhání nad budoucností tendru zdůvodnil tím, že ministerstvo spíš potřebuje ověřit malé zakázky.

Dobeš tvrdí, že za možným zrušením zakázky není její kritizovaná vysoká cena, ale to, že se změnily podmínky. Za služby právníků, kteří měli kontrolovat převážně velké veřejné zakázky, chtělo ministerstvo zaplatit až 99 milionů.

Podle Dobeše je ale třeba prověřit hlavně celou řadu drobných zakázek. Řadu chyb v malých tendrech ostatně ukázal i kritický audit Evropské komise (více o tendru čtěte zde).

Vítěz tendru si mohl vydělat podle časopisu Týden až 9 500 korun za hodinu (o zakázce na externí právníky si přečtěte zde). Podle ministerstva je ale rozsah prací ve skutečnosti trojnásobný, navíc zájemci zaslali výrazně nižší nabídky, od 590 korun do 2 500 za hodinu.

"Ta čísla jsou vysoutěžená velice dobře, velice zajímavě. Přesto jsem na vážkách a zvažuji zrušení této veřejné zakázky. Rozhodně popírám, že by to bylo kvůli zprávám médií," uvedl Dobeš.

Ministr tvrdí, že i z toho, co ukázal kritický audit z Evropské komise, vyplývá, že problémy má jeho resort hlavně v malých veřejných zakázkách. Rady právníků za 99 milionů se však měly týkat především obřích tendrů. "Jestliže se říká, že na jedné té zakázce budou ti právníci dva dny, my potřebujeme (zkontrolovat) mnoho malých zakázek po dvou třech hodinách," zdůvodnil Dobeš.

Pokud by ministerstvo zakázku nezrušilo, o vítězi tendru by ze 60 procent rozhodovala cena, ze čtyřiceti kvalita. Nejvíce - 70 milionů - chtělo ministerstvo utratit za kontrolu veřejných zakázek, šest milionů měla stát administrace tendrů a zbylých 23 milionů měly stát služby "ad hoc". Dohromady měly externí právní služby trvat 33 tisíc hodin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video