Do Pákistánu odletělo 14 lékařů a devět záchranářů.

Do Pákistánu odletělo 14 lékařů a devět záchranářů. | foto: HZS Praha - Radek Krahulík

Do Pákistánu odletěla česká polní nemocnice

  • 5
Skupina českých zdravotníků a hasičů vyrazila po poledni do Pákistánu. Vezou malou polní nemocnici. Další humanitární pomoc zamíří do Islámábádu v průběhu několika dnů, oznámilo ministerstvo zahraničních věcí. Zemětřesení o víkendu zabilo desetitisíce lidí v Pákistánu a Indii.

SPECIÁL:
Zemětřesení v jižní Asii
FOTOGRAFIE ZDE
INFOGRAFIKA:
Mapa největších světových zemětřesení

Čtrnáct lékařů a devět hasičů se vypravilo do postižené země na žádost pákistánské vlády. Na severu země budou pět dnů stavět stany a pracovat v ambulanci. Pokud bude nutné misi prodloužit, vystřídá je nová skupina.

Lékaři ze specializovaného traumatýmu brněnské úrazové nemocnice nevědí, kde přesně v Pákistánu budou pracovat. "Vlastně nevíme, do čeho jdeme," poznamenal Luděk Macků. Instrukce prý dostanou až na letišti v Islámábádu.

Podle jeho kolegy Martina Kelbla ani nevědí, jak se v Pákistánu dorozumí, protože většina obyvatel, zvlášť v odlehlejších oblastech, neumí anglicky. Pomoci by podle něj mohla spolupráce s dalšími záchranáři, například z Británie či Francie.

Armádní speciál Tu-154 by měl dorazit do Pákistánu během 11 hodin. Česká pomoc bude uhrazena z 25 milionů korun, které vyčlenila vláda. - více zde

Pákistán navíc požádal libereckou humanitární organizaci Hand for Help o vyslání její dětské ordinace. Asi 30 záchranářů by mohlo vycestovat příští týden.

Humanitární podpora do Pákistánu proudí asi z desítek zemí světa. Problémem ale zůstává doprava pomoci postiženým, kterou komplikují sesuvy půdy na silnicích, nedostatek vrtulníků, nepříznivé počasí i převládající chaos. - více zde

Spacáky a jídlo poletí později
Proti původním plánům český speciál neveze humanitární pomoc, místo toho byl plně naložen vybavením nutným pro práci lékařů a hasičů. Meziresortní krizový štáb totiž operativně vyšel vstříc naléhavé žádosti pákistánské vlády o lékaře a hasiče.

"Humanitární pomoc ve formě spacích pytlů a potravin, s níž se původně počítalo pro dnešní let, bude zaslána do Islámábádu v rámci druhé fáze pomoci v průběhu několika dnů," oznámilo ministerstvo zahraničí.

Humanitární organizace ADRA oznámila, že zakládá jednu pobočku v Rávalpindí, pět kilometrů od centra Islámábádu, a druhou v oblasti Bagh.

"Na poslední schůzce s komisařem pro Kašmír jsme se dozvěděli, že oblast trpí kritickým nedostatkem stanů, pitné vody a jídla. Navíc ji zachvátilo rabování, které neušetřilo ani vládní budovy," doplnili zástupci organizace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video