Do Motola se může vrátit bývalá ředitelka

M o t o l - Fakultní nemocnice Motol má podle rozhodnutí soudu dva ředitele. Soud, který řešil spor mezi odvolanou ředitelkou nemocnice Helenou Rögnerovou a nemocnicí, totiž rozhodl ve prospěch Rögnerové. Do konfliktu se dostala s bývalým ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem na konci roku 1999 kvůli výběrovému řízení na stravování v Motole. David ji údajně nutil podepsat smlouvu nevýhodnou pro nemocnici, když to odmítla, poslal do zařízení kontrolu. Ministr ji pak s odkazem na výsledky kontroly odvolal. Nemocnice Rögnerové měla podle zákoníku práce nabídnout odpovídající pracovní uplatnění, to však neudělala.

Rögnerová se s tehdejším ministrem Davidem přela navíc o dopis, který ji měl oznámit její odvolání z funkce. Ten podle jejích slov nedostala, David tvrdil opak. Ministerstvo zdravotnictví i nyní tvrdí, že vše bylo v pořádku. "Odvolání bylo v pořádku, chybně postupovala pouze nemocnice," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ota Černý.

Zda se současná senátorka Helena Rögnerová vrátí do motolské nemocnice není zatím jasné. Sama je totiž na dovolené a její advokátka, která ji v soudním jednání zastupuje, odmítla poskytovat jakékoli informace.

Mluvčí Rögnerové byl o trochu sdílnější. "Nemohu mluvit za paní senátorku, protože se to týká období než vstoupila do politiky," řekl její mluvčí Jaroslav Menčík. "Samozřejmě máme radost z rozhodnutí soudu. Obě strany si nechaly čas na rozmyšlenou," dodal.

Výsledek soudního líčení, v němž nemocnice prohrála, zatím nikdo z vedení nechtěl komentovat. "Naše vedení nyní případ konzultuje s ministerstvem. Zvažujeme, zda podáme odvolání proti rozhodnutí soudu," řekl za vedení motolské nemocnice vedoucí marketingu Jaromír Morávek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video