Jednou z nejzadluženějších nemocnic je ta Zlínská. Ilustrační foto

Jednou z nejzadluženějších nemocnic je ta Zlínská. Ilustrační foto | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Nemocnice sužují dluhy, bez pomoci krajů by neměly na platy ani jídlo

  • 338
Třetina českých nemocnic se topí v dluzích. V některých zařízeních problém nabobtnal už do takových rozměrů, že bez finančních injekcí z krajů by zřejmě neměly ani na jídlo pro pacienty. V hlavách některých politiků se tak už rodí plán, jak nemocniční zařízení v kraji vyvést z dluhové spirály ven. Přemýšlí o jejich pronájmu a následném prodeji.

Čerstvá účtenka Karlovarského kraje za zadluženou nemocnici je 32 milionů korun. Bez těchto peněz by zde už neměli ani na výplaty a museli by ještě před koncem roku skončit.

Kraj z opačné strany republiky - Zlínský, vypomohl svému špitálu už 30 miliony a sousední vsetínské nemocnici poslal 15 milionů. Také kvůli vysokým dluhům.

I přes obrovské sumy jsou to pouze "drobné", protože zrovna zlínská nemocnice je letos vůbec nejzadluženější v Česku. Její dluh se v jednu chvíli vyšplhal až na více než tři čtvrtě miliardy korun, což je suma, která by způsobila problémy i velké fakultní nemocnici.

Každá třetí nemocnice loni hospodařila se ztrátou

Také karlovarská nemocnice má dluhy trojnásobně vyšší, než je finanční záplata, kterou jí krajský úřad poslal. A mohli bychom pokračovat. "Podle mých informací je předlužená třetina nemocnic v zemi a reálně jim hrozí, že skončí, protože dodavatelé zdravotnického materiálu nebo jídla už jim nechtějí dávat na dluh. Nemocnice jim totiž platí rok i dva po lhůtě splatnosti," říká šéf Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Není divu, že mnohé kraje už začínají řešit, jak se finanční zátěže elegantně zbavit.

Nejdřív pronájem, pak prodej?

Scénář, o němž se začíná potichu mluvit už v několika krajích, počítá s tím, že úřady by nemocnice na určitou dobu pronajaly do správy zájemců, například zdravotnických řetězců.

"Rozhodně na víc let, než je jedno volební období - ideálně pět šest let - s tím, že pak by zájemce mohl nemocnici odkoupit. Nevzbudilo by to velké emoce, protože lidé by si zvykli, že nemocnice v cizí péči nezanikla a vlastně se nic moc nezměnilo. Díky tomu by později nebyly demonstrace proti kraji za to, že se zbavuje špitálu. A pokud ano, tak v době, kdy by se už skutečně nemocnice prodávala a za to by nesli zodpovědnost naši následovníci," popsal návrh pod podmínkou anonymity jeden z krajských politiků.

Možná se scénář naplní i bez zásahu politiků. "Pohledávky zadlužených nemocnic totiž skupují firmy, které pak takto mohou nemocnice ovládat," upozornila ředitelka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová.

Nejvíc pohledávek českých nemocnic má zřejmě v rukou finanční skupina Magellan, kterou do letoška vlastnila polská společnost Enterprise Investors. Ta se v Česku dostala do širšího povědomí teprve nedávno, když koupila celosvětově uznávaný český počítačový antivirový program AVG.

Nemocnice jsou blízko sebe...

Sociální demokracie svaluje před volbami vinu na pravicové strany. "Co mě překvapuje, je postoj bývalého ministra Leoše Hegera, který klidně řekne, že je systém stabilizovaný a žádný zásadní problém není," říká stínový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Pravda je, že Hegerovi se nepovedlo vyjednat vyšší příliv peněz do zdravotnictví a situaci zhoršila i jeho úhradová vyhláška. Podle ní platí pojišťovny lékařům za léčbu.

Pravice vidí problém naopak v levici, která v krajích vládne a pro niž bylo dosud snadnější nalít do špitálů další miliony než si položit otázku, zda není v regionu zbytečně mnoho nemocnic třeba jen 30 kilometrů od sebe.

Je třeba také dodat, že například za dluhy karlovarské nemocnice může bezhlavé utrácení, které kraj posvětil. Třeba zdejší pavilon pro akutní medicínu stál přes půl miliardy korun.

Peníze by mohl dostat do nemocnic návrh ministra zdravotnictví Martina Holcáta na zvýšení plateb za státní pojištěnce - ten by podle něj dostal do pojišťoven od 3,6 do 10,8 miliardy korun. Více peněz slibuje zařízením i aktualizovaná úhradová vyhláška platná od Nového roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video