Dolínek chtěl věci rozhýbat, ale udělal spoustu chyb, řekl Landovský

  • 31
O pražský primátorský post v podzimních komunálních volbách chce zabojovat i syn známého herce Jakub Landovský, který v současnosti zastává post náměstka ministryně obrany. „ČSSD se musí vnitřně sjednotit,“ komentoval Landovský v diskusním pořadu Rozstřel situaci ve straně. Budoucí pražský primátor se podle něj bude muset věnovat především otázce bytů a infrastruktury.

„To rozhodování nebylo jednoduché,“ odpověděl Landovský nejprve na otázku, jak se staví k nynějšímu stranickému referendu s tím, že bude hlasovat pro vstup ČSSD do vlády s ANO. „Já se za to nestydím,“ dodal.

„Z hlediska republiky vládu potřebujeme, země nemůže být dlouhodobě bez politické vůle,“ vysvětlil. Dalším důvodem je však i touha, aby ČSSD nezůstala „utopená v opozici“. Stranu je podle něj potřeba vnitřně sjednotit. Osobně souhlasí s tím, aby byl Miroslav Poche ministrem zahraničí, ačkoli se proti staví prezident Miloš Zeman (rozhovor s europoslancem najdete zde).

Témata budoucího pražského primátora se podle Landovského budou soustředit především na byty a infrastrukturu. „Opravdu si nemyslím, že jsme na tom v této oblasti výjimečně dobře,“ okomentoval situaci pražské dopravy. Nejdůležitější je pak podle něj parkování a propustnost.

Zabýval se i personálním obsazením strany. „Já si nevyberu, kdo všechno bude v ČSSD vytvářet politiku. To by pak přestala být ČSSD a začala by to být strana, kde může jeden člověk rozhodovat o všem,“ reagoval Landovský na otázky týkající se náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka. „Snažil se věci rozhýbat a udělal spoustu chyb,“ popsal.

„Pokud já budu moci mluvit do toho, jak bude vypadat Rada hlavního města Prahy, tak Petr Dolínek nebude radním pro dopravu,“ doplnil.

K případné budoucí koalici se zatím odmítl vyjádřit. „Dokážu se bavit se všemi lídry, možná dojde ještě k nějakým změnám,“ nastínil Landovský. Korektní vztahy a respekt jsou však podle něj možné vždycky.

V Rozstřelu se věnoval i nebezpečí nedostatku vody. „Je třeba dlouhodobě plánovat, budovat prostředí pro člověka, kde voda nachází možnost se udržet i v období sucha. A my zažíváme posuny vzhledem k větší nepredikovatelnosti,“ popsal problém Landovský. O kanálu Dunaj–Odra–Labe se domnívá, že je to velký symbolický projekt. Je však podle něj složité určit, zda se finančně náročný projekt vyplatí.

Boj o křeslo pražského primátora

Letos v říjnu se v České republice uskuteční volby do obecních zastupitelstev. Po čtyřech letech se uvolní křeslo pražského primátora, na kterém dosud seděla Adriana Krnáčová. Ta v dubnu uvedla, že se o post už ucházet nebude (více v článku Krnáčová na podzim skončí v politice, chce se více věnovat rodině). 

Hnutí ANO, jehož byla Krnáčová členkou, do boje o primátora vyšle poslance a pražského zastupitele Patrika Nachera. Členové hnutí mu dali v primárkách přednost před současnou náměstkyní primátorky Evou Kislingerovou a dvěma pražskými radními, Karlem Grabeinem Procházkou a Liborem Hadravou (více v článku Kandidátem na primátora Prahy bude za ANO na podzim Patrik Nacher).

Dalším zájemcem je starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který bude kandidovat proti vlastní straně. KDU-ČSL totiž vymění za vlastní politické uskupení Praha Sobě (více v článku Starosta Prahy 7 chce být primátorem, půjde proti vlastní straně).

Jakuba Landovského, syna herce a disidenta Pavla Landovského, vyšle do boje o primátorský post ČSSD. Landovský v současné době působí jako náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie na ministerstvu obrany. S velkou politikou začínal jako asistent Jiřího Dienstbiera staršího (více v článku ČSSD zkusí známé jméno, do boje o primátora Prahy nasadí mladého „Lanďáka“).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video